(Η χρυσαφένια)
της Keren Yedaya
or.jpg

Η Keren Yedaya γεννήθηκε στις ΗΠΑ, το 1972. Η ταινία της Or (My Treasure) βραβεύτηκε με την Camera d’ or στο Φεστιβάλ Καννών (2004). Αφιέρωσε το βραβείο “σ’ όλους τους ανθρώπους που δεν είναι ελεύθεροι, που ζουν στη σκλαβιά”. Κεντρικές ηρωίδες μια πόρνη, η Ruth, και η νεαρή της κόρη, η Or. Καθώς η Ruth είναι βαριά άρρωστη και μπαίνει στο νοσοκομείο, η Or αποφασίζει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
Μια διαδρομή προς την καταβαράθρωση φαίνεται ότι ακολουθεί η ηρωίδα στην ταινία. Το πλαίσιο είναι η ασταθής οικογενειακή ζωή και ο αγώνας μιας κόρης να σώσει από τα δίχτυα της πορνείας την μητέρα της. Το τραγικό στοιχείο της ταινίας έγκειται στο γεγονός ότι παρακολουθούμε την αντίστροφη από την προσδοκώμενη διαδικασία: ένα πρόσωπο αθώο λυγίζει από τις πιέσεις και ωθείται σιγά –σιγά προς τη διαφθορά και την ηθική κατάρρευση.
Ελπίζω ότι μ’ αυτό το βραβείο θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα σπίτι για όλες τις γυναίκες που θέλουν να εγκαταλείψουν την πορνεία”, δηλώνει μετά το βραβείο. Ενώ παράλληλα κάνει και μια σπάνια έκκληση για Ισραηλινή: “Είναι πολύ δύσκολο για μένα να το πω, γιατί είμαι από το Ισραήλ και γιατί είμαστε υπεύθυνοι για τη σκλαβιά τριών εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Αγαπώ το Ισραήλ, αγαπώ την πατρίδα μου. Όμως υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ που μάχονται την κατοχή. Βοηθήστε τους. Βοηθήστε τους Παλαιστινίους”.
[Data: Jerusalem Post, 23-5-2004.]
Δ.Μ.