του Amat Escalante
(σχετικά με την ταινία)
heli.jpg

Η Estela είναι μια 12χρονη. Είναι τρελά ερωτευμένη μ’ έναν νεαρό δόκιμο αστυνομικό, ο οποίος θέλει να την παντρευτεί. Καθώς θα προσπαθήσουν να ζήσουν το όνειρό τους, η βία θα βρεθεί στο προσκήνιο.
Μέλος της νεότερης γενιάς σκηνοθετών του μεξικάνικου σινεμά ο Amat Escalante στην ταινία αυτή σχεδιάζει, χωρίς ωραιοποιήσεις, ένα πορτραίτο της μεξικάνικης κοινωνίας.
Ο Amat Escalante δηλώνει: «Η ταινία διαδραματίζεται σε μια πόλη σαν αυτή που μεγάλωσα: το Guanajuato, πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από το Mexico City. Η General Motors έχει εκεί ένα εργοστάσιο και γύρω απ’ αυτό οι εργάτες έχουν κτίσει τα σπίτια τους –κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μια άναρχη ανάπτυξη. Το οικοσύστημα, το τοπίο και η ατμόσφαιρα του τόπου άλλαξε. Στην ταινία οτιδήποτε σχετικό με την αυτοκινητοβιομηχανία, παραμένει στο περιθώριο. Παρόλα αυτά, το περιβάλλον που απεικονίζω στην ταινία σημαδεύεται απ’ αυτήν. Όντας αμερικάνος από την πλευρά της μητέρας μου και μεξικάνος από την πλευρά του πατέρα μου, η παρουσία των σχέσεων εξουσίας στις ταινίες είναι απολύτως φυσιολογική.
(…) [Κινηματογραφώντας] βίαιες πράξεις δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω, αλλά να δείξω τη θλίψη που ενυπάρχει σ’ αυτές τις πράξεις. Αυτοί που τις διαπράττουν δεν είναι τέρατα, αλλά ανθρώπινα πλάσματα, συχνά παιδιά όπως δείχνω στην ταινία. Δεν επινοώ τίποτε: μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ και θα βρεις αποτρόπαιες εικόνες. Ήθελα οι μεξικάνοι θεατές να δουν την πραγματικότητα κατά πρόσωπο».
(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)