του Wong Kar-Wai
20461.jpg

Ο Chow είναι ένας δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ζει στο Χονγκ Κονγκ της δεκαετίας του 60. Μένει σ’ ένα φθηνό ξενοδοχείο στο δωμάτιο 2047. Μνήμες ενός ανέφικτου έρωτα τον κατατρύχουν. Περιστασιακές σχέσεις και η σκληρότητα ενός καρδιοκατακτητή είναι ο τρόπος και το ύφος της ζωής του. Όλο τον συναισθηματισμό του τον διοχετεύει στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφει με τίτλο 2046 που διαδραματίζεται στην χρόνια του τίτλου. Κεντρικό στοιχείο σ’ αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο υψηλής τεχνολογίας σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να διεκδικήσουν τις χαμένες αναμνήσεις τους. Εν τω μεταξύ ο Chow αποκτά μια ερωτική εμμονή για τις γοητευτικές ενοίκους του δωματίου 2046. Μια από τις ενοίκους είναι μια γοητευτική πόρνη η οποία στην αρχή διατηρεί μαζί του μια φιλική σχέση, και αργότερα θα εξελιχθεί σ’ ένα παθιασμένο έρωτα. Μια άλλη ένοικος είναι κόρη του ιδιοκτήτη που αναζητά στον Chow παρηγοριά για μια αποτυχημένη της σχέση.
Η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται πριν το In The Mood For Love και μοιράζεται μ’ αυτό τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα -δεν πρέπει όμως να ειδωθεί ως sequel του. Σ’ αυτήν o Wong επανέρχεται στην θεματολογία μιας από τις πρώτες του ταινίες, του The Days of Being Wild: οι ασύμπτωτοι έρωτες, οι ανεκπλήρωτοι πόθοι, οι παράλληλες διαδρομές στη ζωή, η δυναστική κυριαρχία του παρελθόντος και των συναισθημάτων του στο παρόν. «Ερωτευόμαστε ότι δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε ότι ερωτευόμαστε», η φράση του σκηνοθέτη περιγράφει το συναισθηματικό κλίμα της ταινίας.
Η περιπέτεια της δημιουργίας της υπήρξε μακρόχρονη, τα πρώτα γυρίσματα έγιναν πριν την ταινία In The Mood For Love και για ένα διάστημα ο σκηνοθέτης δούλευε ταυτόχρονα και τις δύο ταιίες. Ο Wong συνεργάστηκε στα περιπετειώδη γυρίσματα, μαζί με άλλους δύο διευθυντές φωτογραφίας, εκτός του συνήθους υπόπτου Chris Doyle.
Στους ηθοποιούς της θα αναγνωρίσουμε όλους τους μεγάλους σταρ τον κινηματογράφου της Άπω Ανατολής με προεξάρχουσα την πάντα σαγηνευτική Gong Li και έκπληξη την επανεμφάνιση στον κινηματογράφο της σταρ της κινέζικης pop, Faye Wong (έπαιζε τον κεντρικό ρόλο στο Chungking Express).
Δ.Μ.