του Guillermo del Toro
cronos.jpg

Τον 16ο αιώνα, ένας αλχημιστής κατασκευάζει ένα παράξενο μηχανισμό, με την επωνυμία Cronos που προσφέρει στον κάτοχο του την αθανασία. 400 χρόνια αργότερα σ’ ένα σεισμό ο αλχημιστής θα πεθάνει: παγιδευμένος μέσα στα ερείπια δεν μπορεί να φθάσει στο ζωογόνο μηχανισμό. Ο μηχανισμός Cronos θα καταλήξει κρυμμένος σ’ ένα μικρό αγαλματίδιο στο κατάστημα ενός παλαιοπώλη, του Jesus Gris. Έχοντας πλήρη άγνοια για το τι είναι θα ανακαλύψει τυχαία τον μηχανισμό και θα δοκιμάσει πως δουλεύει. Ταυτόχρονα τον μηχανισμό αυτό τον αναζητά ένας ετοιμοθάνατος βιομήχανος ο De la Guardia. Έχοντας εντοπίσει ότι τον έχει στη κατοχή του ο Jesus Gris, θα βάλει το αμερικανό ανιψιό του να τον αποκτήσει πάση θυσία. Όμως η χρήση του μηχανισμού από τον ηλικιωμένο παλαιοπώλη έχει κάποιες απροσδόκητες συνέπειες: ο Jesus Gris αισθάνεται να ξανανιώσει. Αποφασισμένος να πάρει τον μηχανισμό ο ανιψιός του Dela Guardia θα παλέψει μέχρι θανάτου με τον Jesus Gris. Στο τέλος θα αναδειχθεί νικητής…
Η πρώτη ταινία του Guillermo de Toro είναι ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο προβλήθηκε και βραβεύτηκε στην εβδομάδα κριτικής των Κανών (1993 και κέρδισε 9 εθνικά βραβείο συμπεριλαμβανομένου και της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας).
Η ταινία ανήκει στο είδος του φανταστικού κινηματογράφου και αποτελεί μια πρωτότυπη διασκευή του βαμπιρικού μύθου. Η ταινία βυθίζει τον θεατή σε μια γοτθική ατμόσφαιρα. Ουσιαστικά αυτό που περιγράφει η αφήγηση είναι η πάλη δύο ηλικιωμένων που αγωνίζονται να ξεφύγουν από την σκιά του θανάτου (του παλαιοπώλη και του βιομηχάνου). Ωστόσο η σκηνοθεσία διευρύνει τους ορίζοντες της επικεντρώνοντας την προσοχή της στην σχέση του παλαιοπώλη με την μικρή του εγγονή. Αυτό το μικρό κορίτσι είναι το κυρίαρχο βλέμμα της ταινίας αφού η αναγέννηση του παππού της δεν είναι παρά έκφραση των βαθύτερων επιθυμιών της. Διάστικτη από ένα σκοτεινό χιούμορ στο οποίο συμβάλλει και η παρουσία του αμερικάνου ηθοποιού Ron Perlman η ταινία προαναγγέλλει με τον πιο σαφή τρόπο την μελλοντική αξιόλογη πορεία του σκηνοθεσία του Hellboy και του The Devil’s Backbone/ El espinazo del diablo.
Δ.Μ.