(Θέλω και τη μαμά σου)
του Alfonso Cuarón
tumama1.jpg

Ο Χούλιο και ο Τενότς δύο 17χρόνοι αποχαιρετούν τις κοπέλες τους που φεύγουν ταξίδι στην Ευρώπη. Σ’ ένα γάμο θα κάνουν μια ενδιαφέρουσα γνωριμία: θα γνωρίσουν την γοητευτική Λουίζα, την εξαδέλφη του Τενότς. Απογοητευμένη από τη σχέση της με τον σύζυγο της Χάνο, η Λουίζα θα ακολουθήσει τον Χούλιο και τον Τενότς σ’ ένα ταξίδι προς μια απομονωμένη παραλία με το όνομα «Στόμα του Ουρανού». Το ταξίδι τους θα’ ναι γεμάτο απρόοπτα και γρήγορα μια παράξενη οικειότητα θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην γοητευτική κοπέλα και τους δύο νεαρούς. Οι συζητήσεις τους αφορούν κυρίως τις φτωχές εμπειρίες τους στο σέξ. Σε μια όχι και τόσο απροσδόκητη εξέλιξη των πραγμάτων η Λουίζα θα αλλάξει τις ισορροπίες στις μεταξύ τους σχέσεις: θα κάνει έρωτα καταρχάς με τον Τενότς και αργότερα με τον Χούλιο. Οι εντάσεις που θα προκληθούν μοιάζουν ανεξέλεγκτες.
Η ταινία αυτή μοιάζει στην εκκίνηση της ως μια ερωτική περιπέτεια, αφού επικεντρώνεται στις σχέσεις και στο πως αυτές μεταλλάσσονται μέσα σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο. Όμως ο σκηνοθέτης τοποθετεί την ταινία σ’ ένα πιο ευρύ πλαίσιο: η αφήγηση διαδραματίζεται λίγο πριν την σημαντική πολιτική αλλαγή στο Μεξικό την ήττα του κυβερνώντος επί 71 χρόνια κόμματος ενώ το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένη η δράση είναι αυτό της άρχουσας τάξης. Ο περίκλειστος χώρος του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο διαδραματίζεται ένα μεγάλο τμήμα της ταινίας είναι μια μεταφορά. Οι εικόνες που αντικρίζουν οι ήρωες από τα παράθυρα –με την διαρκώς παρούσα αστυνομία- αλλά και τα σχόλια του αφηγητή υπονοούν την ύπαρξη μιας άλλης πραγματικότητας διαφορετικής από αυτή που ζουν οι ήρωες. Όπως επισημαίνει σε μια συνέντευξη του ο σκηνοθέτης το ταξίδι των τριών προσώπων έχει μια διπλή σημασία: για το δύο αγόρια είναι μια διαδικασία μύησης, το πέρασμα από την αθωότητα στην ωριμότητα, ενώ για την νεαρή γυναίκα είναι ένα ταξίδι προς την ελευθερία.
Η ταινία αυτή καθιέρωσε τον πρωταγωνιστή της Gael Garcia Bernal ως ένα σημαντικό όνομα, ενώ άνοιξε τις πόρτες του Χόλιγουντ για τον σκηνοθέτη της Alfonso Cuaron. Βραβεύτηκε με το βραβείο σεναρίου στη Βενετία φεστιβάλ 2001 και με ειδικό βραβείο για τους ηθοποιούς της.
Δ.Μ.