του Baz Luhrmann
gatsby1.jpg

Η ταινία The Great Gatsby/ «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» αφηγείται την ιστορία του επίδοξου συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ (στα πρότυπα του ίδιου του Φιτζέραλντ/ F. Scott Fitzgerald), που φεύγει από τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να πάει στην Νέα Υόρκη της άνοιξης του 1922, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την πομπώδη τζαζ, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου και της ακμής του χρηματιστηρίου. Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν. Κάπως έτσι ο Νικ θα χαθεί στον ελκυστικό κόσμο των κροίσων, της ψευδαίσθησης, του έρωτα και της απάτης τους. Καθώς ο Νικ βιώνει τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τον κόσμο στον οποίο πλέον ζει, καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα, των αδιάφθορων ονείρων που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη εποχή.
O Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Francis Scott Key Fitzgerald, 24 Σεπτεμβρίου 1896 – 21 Δεκεμβρίου 1940), στο έργο του οποίου βασίζεται η ταινία,  είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αμερικανούς συγγραφείς. Αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών.
O Baz Luhrmann, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Ήθελα να χειριστώ την ιδέα, όπως ακριβώς ο Φιτζέραλντ [F. Scott Fitzgerald, συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος στο ποίο η ταινία βασίζεται], ο οποίος ήθελε να δώσει κάτι εντυπωσιακό με αυτό το μυθιστόρημα. Έφτιαξε έναν κόσμο εξαιρετικά μοντέρνο, εκπληκτικό, τρομερά ωραίο, απλό και ταυτόχρονα περίτεχνα σχεδιασμένο. Ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω ταινία, ειδικά όταν ήρθε το κραχ. Ο Φιτζέραλντ προβλέπει στο βιβλίο του αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση."
Ο Leonardo DiCaprio, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, δηλώνει: "Ο Μπαζ Λούρμαν/ Baz Luhrmann καταφέρνει να ξαναφτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο, δίνοντάς του ένα σύγχρονο πλαίσιο. Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό προσπαθεί να τα συνδέσει όλα αυτά με τη νεότερη γενιά. Είναι πάντα σε απίστευτη εγρήγορση με το υλικό του και την μορφή που θέλει να του δώσει. Του αρέσει να ριψοκινδυνεύει πολύ. Εννοώ ότι όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά ήμουν 18 ετών. Τότε ήταν πραγματικά τρελό να τοποθετήσεις τη δράση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε ένα τόσο διαφορετικό σύμπαν αλλά το έκανε. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό για την εποχή του.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, euronews.com)