του Mehboob Khan
bollywo5.jpg

Αρχετυπική ταινία του εμπορικού ινδικού κινηματογράφου, που στη Δύση είναι γνωστός με την ετικέτα Bollywood, το Mother India είναι πάνω απ’ όλα ένα δυνατό γυναικείο μελόδραμα.
Η ταινία συγκροτείται από ένα φλας μπακ, που αφηγείται την πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Η Radha έχει μόλις παντρευτεί τον Shamu όμως η κοινή τους ζωή ξεκινά μέσα σε δύσκολες συνθήκες: ένα οικογενειακό χρέος για τα έξοδα του γάμου θα γίνει ένας βρόγχος που απειλεί να στραγγαλίσει την ευημερία του ζευγαριού. Ο άπληστος δανειστής απαιτεί την εξόφληση του χρέους και καθώς η πίεση αυξάνει το κακό συμβαίνει: ο σοβαρός τραυματισμός του Shamu σε εργατικό ατύχημα. Ταπεινωμένος και με χαμηλό ηθικό, ο σύζυγος θα εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία. Μόνη και αντιμέτωπη με ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, η Radha πρέπει παράλληλα να μεγαλώσει και τα δύο της παιδιά. Έκθετη στις άνομες ορέξεις του δανειστή της, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η ηρωίδα θα δώσει με πείσμα και επιμονή τις μάχες της ζωής…
bollywo4.jpgΕμπνευσμένη από το συγγραφικό έργο της Pearl S. Buck, για τους κινέζους αγρότες, η δραματική πλοκή αναπτύσσεται, με φόντο τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης στην ινδική χερσόνησο. Η ταινία, όπως θα έγραφε η κριτική σε παλαιότερες εποχές, είναι «ένας ύμνος στη μητρότητα και στην εσωτερική δύναμη της γυναίκας». Η σκηνοθεσία προσαρμόζει στις τοπικές πολιτισμικές συνθήκες τα αρχέτυπα του χολιγουντιανού μελοδράματος, πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παρά πέρα: το μελόδραμα εμπλουτίζεται τόσο από κωμικά ιντερλούδια όσο και από μουσικοχορευτικές ενέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε επιδραστικό όχι μόνο στο τοπίο του ινδικού σινεμά αλλά και στα καθ’ ημάς. Η προφανής από τον τίτλο σύνδεση του κεντρικού γυναικείου προσώπου με την χώρα- Ινδία φορτίζει την ταινία με εθνικιστικές αναφορές -εξάλλου κυκλοφόρησε στα δεκάχρονα της εθνικής ανεξαρτησίας. Η κεντρική ηθοποιός Nargis, 20 χρόνων όταν γυρίστηκε η ταινία, υπήρξε η απόλυτη εθνική σταρ και όχι μόνο εξαιτίας αυτής της ταινίας.
Δ.Μ.

Mother India
Σκηνοθεσία: Mehboob Khan
Σενάριο: Mehboob Khan
Ηθοποιοί: Nargis, Raaj Kumar, Sunil Dutt, Rajendra Kumar, Kanhaiyalal
Διάρκεια: 175’
Χρονολογία: 1957



Normal 0