του Chico Teixeira
acasa.jpg

Η ταινία A Casa de Alice/ Μυστικά και ψέμματα στο σπίτι της Αλίκης είναι το πορτραίτο μιας μεσοαστικής βραζιλιάνικης οικογένειας που βρίσκεται σε κατάσταση κρίση.
Η Άλις είναι σαράντα χρόνων και δουλεύει σαν μανικιουρίστα σε κομμωτήριο. Μένει σ’ένα διαμέρισμα στα προάστια του Σάο Πάολο και το μοιράζεται μαζί με τη μητέρα της, την Ντόνα Τζασίρα, τον άντρα της και τους τρεις γιους της. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Λούκας, είναι μόνιμος στο στρατό και ονειρεύεται να γίνει λοχαγός. Ο μεσαίος γιος, ο Εντίνιο, είναι ο αγαπημένος εγγονός της γιαγιάς. Ο μικρότερος, ο Ζούνιορ, είναι ένας εύθραυστος έφηβος που αγαπά υπερβολικά την μητέρα του Άλις. Ύστερα από είκοσι χρόνια γάμου, για την Alice και τον άντρα της υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια συμφιλίωσης...
Ο David D’Arcy σημειώνει, στο Screen International, για την ταινία: «Μέσα στο γκρίζο τοπίο της μεγαλούπολης οι μοναδικοί χαρακτήρες του Teixeira, διαθέτουν μια ήσυχη ευφυία και καθαρότητα σπάνια για τον σύγχρονο κινηματογράφο».
Ο σκηνοθέτης Chico Teixeira  δηλώνει σχετικά με την ταινία: "Ήθελα πάντοτε να πω μια απλή ιστορία, χωρίς θάνατο, δίχως ήρωες, τίποτα, εκτός από καθημερινούς ανθρώπους όπως όλοι μας. Μ’αρέσει να εξερευνώ ζητήματα ταυτότητας. Η ταινία αναφέρεται στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, η οποία αυταπατάται και κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη. Είναι μια ταινία περιορισμένης δράσης, με οικείες εσωτερικές μετακινήσεις, παρουσιάζοντας τις καθημερινές αγωνίες, όπου κανένας δεν είναι ασφαλής. Επίσης ήθελα να μιλήσω για την μικρότητα των σχέσεων και για τους εύθραυστους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας".

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)