του Kim Ki-duk
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
pieta.jpg

   Το χρήμα αναπόφευκτα θέτει σε δοκιμασία τους ανθρώπους σε μια καπιταλιστική κοινωνία, και οι άνθρωποι σήμερα έχουν εμμονή με τη φαντασίωση ότι τα χρήματα μπορούν να λύσουν τα πάντα στη ζωή τους.
    Τα χρήματα είναι το ουσιαστικό πρόβλημα για τα περισσότερα από τα κακά που έχουν εμφανιστεί στον πλανήτη μας την εποχή αυτή.
    Σ’ αυτήν την ταινία, δύο άνθρωποι που δίνουν και παίρνουν πόνο μέσω του χρήματος, συναντιούνται και συγκροτούν μια οικογένεια.
    Και μέσα από την εικόνα αυτής της οικογένειας συνειδητοποιούμε ότι είμαστε συνεργοί για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αυτή την περίοδο.
    Τα χρήματα είναι αυτά που θα υποβάλλουν τελικά τις θλιβερές ερωτήσεις της ζωής μας έως ότου οι άνθρωπου της εποχής μας πεθάνουν.
    Τελικά, αυτό που θα γίνει είναι να καταλήξουμε να είμαστε χρήματα ο ένας για τον άλλο, θάβοντας τους εαυτούς μας μέσα σε μια πύρινη άσφαλτο.
    Και έχω την ανάγκη να στραφώ στον ουρανό και να φωνάξω με την πενιχρή πίστη που υπάρχει σήμερα: “Θεέ μου, δείξε έλεος για εμάς”.
    *
    Από τους μεγάλους πολέμους στα συνήθη εγκλήματα των ημερών μας, πιστεύω ότι όλοι εμείς που ζούμε σε αυτή την εποχή είμαστε αμαρτωλοί και συνεργοί σε ότι κακό συμβαίνει.
    Δεδομένου ότι κανείς από εμάς δεν είναι δέσμιος των θείων, αποφάσισα να ονομάσω αυτή την ταινία “Pieta” επιδιώκοντας το έλεος του Θεού.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)