(Στον ομφαλό της θάλασσας)
της Marilou Diaz-Abaya

Με σπουδές κινηματογράφου στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο, η Marilou Diaz-Abaya έχει ως κέντρο της κινηματογραφικής της δραστηριότητας τις αγωνίες και τους αγώνες των γυναικών των Φιλιππίνων.  Όμως σ' αυτή την ταινία, κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας άνδρας και η αφήγηση οικοδομείται γύρω από τις αναμνήσεις που διατηρεί από τον γενέθλιό του τόπο.
Χώρος που διαδραματίζεται  η ιστορία είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά νησιά των Φιλιππίνων. Το νησί που μεγαλώνει ο ήρωας είναι ένας κόσμος που καθορίζεται από την παρουσία της θάλασσας και τον γαλάζιο ουρανό. Οι αναμνήσεις του από το νησί κυριαρχούνται από την παρουσία της μητέρας του -ο πατέρας του έχει σκοτωθεί από καρχαρία- και τους εφηβικούς του έρωτες. Μια ερωτική απογοήτευση, η ερωτική του σχέση με μια μεγαλύτερη γυναίκα, μια παράνομη σχέση που διατηρεί η μητέρα  του μ 'ένα παντρεμένο και η οποία καταλήγει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: είναι τα επεισόδια που κυριαρχούν στην αφήγηση.
Η σκηνοθεσία αποφεύγει τους μελοδραματικούς σκοπέλους του θέματος, επιμένοντας στο να παρατηρεί με διαπεραστικό βλέμμα τα πρόσωπα της ταινίας. Πέρα από τα συναισθήματα του κεντρικού χαρακτήρα, που κυριαρχούν φυσιολογικά στην αφήγηση, αυτό που κυρίως αναδύεται από την ταινία είναι οι κάτοικοι του νησιού. Καθώς ο κόσμος τους σημαδεύεται από την δυναστική παρουσία της θάλασσας, οι προλήψεις και η μαγεία είναι γι' αυτούς το ίδιο σημαντικά με την επίσημη θρησκεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους ηθοποιούς της ταινίας είναι ερασιτέχνες. 
Δ.Μ.