(Πριν πέσει η νύχτα)
του Julian Schnabel
night1.jpg

Πριν πέσει η νύχτα/ Before Night Falls: είναι ο τίτλος μιας ταινίας που αφηγείται την ζωή ενός αληθινού προσώπου του Κουβανού συγγραφέα Ρεϊνάλντο Αρένας/ Reinaldo Arenas. Η ζωή του υπήρξε ταραχώδης και δημιουργική και το τέλος του δραματικό.
O Pεινάλντο Aρένας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς και ποιητές της Kούβας. Γεννήθηκε το 1945 και πέθανε το 1990 αυτοεξόριστος στην Nέα Yόρκη. Κατά την διάρκεια της ζωής του υπήρξε αντίθετος στην επανάσταση που εγκαθίδρυσε τον Φιντέλ Kάστρο στην εξουσία της χώρας. Έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα βιβλία της Kουβανέζικης λογοτεχνίας. Δυστυχώς, εκτός από το πρώτο του, όλα εκδόθηκαν εκτός της Kούβας καθώς ο ίδιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του είτε στην φυλακή είτε κυνηγημένος από τις αρχές. Oμοφυλόφιλος, -οπότε αντεπαναστάτης-, δεν ταίριαζε με το κομμουνιστικό όραμα για την ηθική καθαρότητα της χώρας.
Ο Tζούλιαν Σνάμπελ/ Julian Schnabel (Basquiat, 1996) στην ταινία του εστιάζει στο πάθος του για την τέχνη και την ζωή: η ποιητική οπτική αλλά και η ερμηνεία του Xαβιέ Mπαρντεμ/Javier Bardem, καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα ...
night2.jpg
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
"Δίνω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν μπορώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι. Κανένα από τα πρόσωπα που με περιβάλλουν δεν ευθύνεται γι αυτή την απόφαση. Μόνο ένας είναι ο υπεύθυνος: ο Φιδέλ Κάστρο". Αυτά τα λόγια έγραψε ο Κουβανός συγγραφέας Ρεϊνάλντο Αρένας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS, λίγο πριν αυκτοκτονήσει στις 7 Δεκεμβρίου του 1990 στη Νέα Υόρκη. Πίσω του άφησε μία ανατριχιαστική προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του: το βιβλίο: Πριν πέσει η νύχτα .
Ο Ρεϊνάλντο Αρένας γεννήθηκε στο Ακoυα Κλάρας της Κούβας το 1943 και αυτοκτόνησε εξόριστος στη Νέα Υόρκη. Η εξιστόρηση της ζωής του αποτελεί την κατάθεση ψυχής ενός ανθρώπου που πίστεψε στην επανάσταση και θέλησε να ζήσει ελεύθερος τις προσωπικές του επιλογές.
Γιος αγράμματων χωρικών μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Στην εφηβεία του ενώθηκε με τους υπό τον Κάστρο εξεγερμένους Κουβανούς, λίγο πριν αυτοί ανατρέψουν τη δικτατορία του Μπατίστα. Το 1967 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Σελαντίνο πριν την αυγή, το μοναδικό από τα έργα του που κυκλοφόρησε στην Κούβα.
Ακολούθησε μία περίοδος συνεχούς και ανελέητης καταδίωξης και λογοκρισίας εξαιτίας της φήμης του ως "αντεπαναστάτη συγγραφέα" και φυσικά της ομοφυλοφιλίας του. Επειτα από διαδοχικές προσπάθειες απόδρασης από την Κούβα ο Αρένας φυλακίζεται για δύο χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Κατάφερε τελικά να φύγει από την πατρίδα του, εκμεταλλευόμενος τη μαζική φυγή από το λιμάνι του Μαριέλ, το 1980. Εξόριστος στις ΗΠΑ αντιμετώπισε πλέον τα απογοητευτικά κρούσματα μιας διαφορετικής υποκρισίας.
night3.jpg
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Δύο χρόνια μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Πριν πέσει η νύχτα επισφραγίζοντας την ήδη διαδεδομένη φήμη του ως μιας από τις κεντρικές προσωπικότητες των λατινοαμερικανικών γραμμάτων, για το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Οσες προσπάθειες κι αν έγιναν να αποσιωπηθεί αυτό το βιβλίο, όπως και το υπόλοιπο έργο του, δεν στάθηκαν ικανές να σκιάσουν την οδυνηρή πορεία του Αρένας από τον υπόκοσμο της Αβάνας και τις φυλακές της Κρατικής Ασφάλειας ως τον αγώνα για επιβίωση στις ΗΠΑ.
"Οποιος διαβάσει το βιβλίο Πριν πέσει η νύχτα του Ρεϊνάλντο Αρένας αντιλαμβάνεται ότι είναι μια από τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την εξέγερση και την καταπίεση" έγραψε για το βιβλίο ο Λατινοαμερικάνος συγγραφές Μάριο Βάργκας Γιόσα ενώ ο Φερνάντο Σαβατέρ χαρακτήρισε ως "ακατέργαστα διαμάντια μαύρου χιούμορ" ορισμένα επεισόδια του βιβλίου.

(πηγή δελτίο τύπου)