του Tsui Hark
zuwarr.jpg
Γυρισμένη το 1983 η ταινία είναι μια απόδειξη των επιτευγμάτων του σινεμά του Χονγκ Κονγκ αλλά και του σκηνοθέτη της Tsui Hark: καθαρή δράση και φαντασία αυτά είναι τα κεντρικά στοιχεία της ταινίας.
Η αφήγηση παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός νεαρού πολεμιστή, του Dik Mingkei. Στο μέσο μιας σύγκρουσης μεταξύ δύο αντίπαλων στρατών, ο ήρωας βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς καταδιώκεται για άρνηση εκτέλεσης διαταγής. Συναντά έναν αντίπαλο πολεμιστή και γίνεται μαζί του φίλος. Βρίσκει καταφύγιο στο μυθικό όρος Zu, όπου εμπλέκεται σε μια μάχη με υπερφυσικές δυνάμεις. Ο ήρωας πρέπει να βρει δυο μυθικά ξίφη -τα μόνα όπλα που μπορούν να νικήσουν τις αήττητες δυνάμεις και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.
Προσανατολισμένη προς τη δράση και την αφηγηματική ένταση, η σκηνοθεσία αδιαφορεί για τη δραματική πλοκή, τη σχεδίαση των χαρακτήρων και τη συνοχή των επεισοδίων της αφήγησης. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τον Tsui Hark είναι να δημιουργήσει μια ταινία οπτικά ενδιαφέρουσα, που να καθηλώνει τον θεατή: και αυτό το καταφέρνει απόλυτα.
Δημιουργημένη στις αρχές της δεκαετίας του 80, η ταινία ανανέωσε ένα κλασικό είδος του σινεμά του Χονγκ Κονγκ τις ταινίες με ξίφη (wu xiao pian). Τα ειδικά εφε και τα στοιχεία φαντασίας που ο σκηνοθέτης εισήγαγε, για πρώτη φορά, έδωσαν νέα πνοή σ' αυτό το παραδοσιακό κινηματογραφικό είδος. Όμως παρόλα τα νεωτεριστικά στοιχεία η ταινία διαθέτει και τα τυπικά στοιχεία του είδους: η χορογραφία των σκηνών σύγκρουσης, ένας ήρωας σε αναζήτηση ηρεμίας, καταιγιστική δράση.
(DVD περιοχής 2, με αγγλικούς υποτίτλους).

Δημήτρης Μπάμπας