του Takashi Miike
katakur.jpg
Από τον Takashi Miike, σκηνοθέτη του Audition, μια ιδιαίτερη ταινία για μια ιδιόμορφη οικογένεια. Πάντα υπερπαραγωγικότατος ο Ιάπωνας σκηνοθέτης, αυτή η μαύρη κωμωδία είναι η 5η ταινία που γύρισε το 2001. Είναι remake μιας πρόσφατης κορεάτικης ταινίας του 1998, με τίτλο Quiet Family και σκηνοθέτη τον Kim Ji-Woon.
Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι τα μέλη της οικογένειας των Katakuris. Κάποτε κάτοικοι μιας μεγαλούπολης, οι Katakuris αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αστικό χώρο και να εγκατασταθούν στην επαρχία. Η οικογένεια αποτελείται από τον παππού, τον πατέρα και την μητέρα, τον γιο, την κόρη, μια ανύπαντρη μητέρα και με τη μικρή της κόρη. Εγκαθίστανται σ΄ ένα απομακρυσμένο σημείο στα βουνά, πίσω από το θερινό θέρετρο Karuizawa. Εκεί ανοίγουν έναν πανδοχείο, με προφανή σκοπό να φιλοξενούν τουρίστες- περιηγητές. Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα τα περίμεναν τα μέλη της οικογένειας: οι μέρες περνούν και ούτε ένας πελάτης δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα. Όταν μια νύχτα με καταιγίδα εμφανίζεται ο πρώτος πελάτης τα μέλη της οικογένειας αισθάνονται ευτυχισμένοι. Όμως η μοίρα χτυπά αλύπητα αυτή την ευτυχία: ο πρώτος τους πελάτης βρίσκεται την άλλη μέρα το πρωί νεκρός -έχει αυτοκτονήσει. Όταν και οι επόμενοι πελάτες θα έχουν την ίδια μοίρα και τραγική κατάληξη τότε τα μέλη της οικογένειας θα αισθανθούν ότι είναι καταραμένοι.
Η ταινία είναι ταυτόχρονα μια μαύρη κωμωδία και ένα σουρεαλιστικό μιούζικαλ, στο οποίο ενυπάρχουν στοιχεία από την μυθολογία των ταινιών τρόμου. Η φαντασία του σκηνοθέτη δημιουργεί ένα ισχυρό ρεύμα που παρασύρει τον θεατή: παρωδεί φημισμένες ταινίες όπως το The Sound of Music (1965), σαρκάζει τα κλισέ των ταινιών τρόμου, ενώ απειθαρχεί απέναντι στις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών -μόνο του μέλημα είναι ο σεβασμός της ατίθασης φαντασίας του. Η γοητεία της αφήγησης έγκειται στο απρόβλεπτο, το απρόοπτο και στις ανατροπές των συμβάσεων του μιούζικαλ. Μαύρο χιούμορ, ειρωνεία των οικογενειακών θεσμών και της παράδοσης - η οικογένεια των KataKuris είναι μια τυπική ιαπωνική οικογένεια- σαρκασμός είναι τα στοιχεία που αντιτίθεται στην συνήθη ευφορία του μιούζικαλ.
(DVD περιοχής 3, με αγγλικούς υποτίτλους).

Δημήτρης Μπάμπας