(Ακίνητες ζωές)
του Jia Zhang – Ke
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
still1.jpg
Μία φορά, μπήκα κατά λάθος σε ένα δωμάτιο και είδα πάνω στο γραφείο διάφορα χαρτιά καλυμμένα με σκόνη. Ξαφνικά, είχα την αίσθηση ότι ανακάλυπτα τα μυστικά μίας ήσυχης, ακίνητης ζωής. Το παλιό έπιπλο, τα χαρτιά πάνω στο γραφείο, τα μπουκάλια στη βιτρίνα και η διακόσμηση στους τοίχους… όλα αυτά δημιουργούσαν μία ατμόσφαιρα ποιητικής θλίψης. Η νεκρή φύση αναπαριστά μία πραγματικότητα που την παραβλέπουμε. Αν και ο χρόνος τής αφήνει βαθιά τα σημάδια του, η φύση εξακολουθεί να παραμένει ήσυχη και να κρατά τα μυστικά της ζωής.
Το Still Life/ Sanxia Haoren γυρίστηκε σε μία παλιά πόλη, το Fengjie. Αυτό το μέρος γνώρισε τεράστιες αλλαγές εξαιτίας της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου στα Τρία Φαράγγια: αμέτρητες οικογένειες που ζούσαν εκεί για πολλές γενιές, έπρεπε να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις. Η παλιά πόλη του Fengjie, με ιστορία 2.000 χρόνων, κατεδαφίστηκε και βυθίστηκε για πάντα.
Μπήκα στην καταραμένη πόλη με την κάμερά μου, καταγράφοντας κατεδαφίσεις και εκρήξεις. Μέσα στον έντονο θόρυβο και την αιωρούμενη σκόνη, ένιωσα ότι ακόμη και σε ένα μέρος με τέτοια απελπισία, η ζωή θα μπορούσε να ανθίσει σταδιακά μέσα από υπέροχα χρώματα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή )