(Ο Ξενιστής)
του Bong Joon-ho
host2.jpg
Σεούλ 11/6/2006. Ο Hee-bong έχει ένα μικρό εστιατόριο στις όχθες του ποταμού River Han, όπου μένει με την οικογένεια του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Gang-du, είναι ένας ανώριμος και βραδύνους άνθρωπος γύρω στα 40. Η κόρη του είναι πρωταθλήτρια στη τοξοβολία και μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ ο μικρότερος γιος του είναι ένας άνεργος αργόσχολος. Όλοι τους είναι υπερπροστατευτικοί απέναντι στη μικρή Hyun- seo, κόρη του Gang- du, η γυναίκα του οποίου τον εγκατάλειψε πριν από χρόνια. Μια μέρα, ένα τέρας εμφανίζεται ξαφνικά από τα βάθη του ποταμού Han και σπέρνει τον πανικό και το θάνατο.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Bong Joon-ho (Μπονγκ Τζουν-χο) δηλώνει: «Το ποτάμι ρέει μαζί μας και γύρω μας. Ένα τρομακτικό Πλάσμα εμφανίζεται ξαφνικά από τα βάθη του ποταμού, τόσο οικείο και άνετο για μας, τους κατοίκους της Σεούλ. Οι όχθες του ποταμού βουτάνε αυτόματα σε ένα αιματηρό χάος. Η ταινία ξεκινά ακριβώς τη στιγμή όταν ένας οικείος χώρος μεταμορφώνεται σε σκηνή αδιανόητης καταστροφής και τραγωδίας».
host1.jpgΚαι συνεχίζει αναφερόμενος στους ήρωες της ταινίας: "Ο Gang-du και η οικογένειά του, ζουν μια συνηθισμένη ζωή και δεν έχουν ξεφύγει ποτέ από τον μικρόκοσμο της καντίνας τους στις όχθες του Χαν. Η εμφάνιση του τέρατος τους αναστατώνει έντονα και εκτός από την Hyun- seo, νοιώθουν ότι τους στερεί και την καθημερινότητά τους. Έτσι εμπλέκονται σε μια διαμάχη ζωής και θανάτου. Η ταινία αποτυπώνει τη μεταμόρφωση αυτών των συνηθισμένων ανθρώπων σε αδίστακτους πολεμιστές - κυνηγούς."
Σχετικά με τη σύγκρουση με το πλάσμα δηλώνει ο Bong Joon-ho: "Το τέρας δεν είναι ο μόνος εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν. Όλος ο κόσμος τριγύρω τους αποδεικνύεται τερατώδης. Πρέπει να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια. Η ταινία καταλήγει να είναι μια μαρτυρία της μέχρις εσχάτων αναμέτρησής τους ενάντια στο τέρας της αδιαφορίας, της υποκρισίας και της πλάνης που κυριαρχούν στις ζωές μας."
Σε μια κριτική του το περιοδικό Variety σημειώνει : «Σχεδόν σε κάθε επίπεδο, δεν έχει ξανα- υπάρξει ταινία με τέρατα σαν τον Ξενιστή. Ανατρέποντας κατάφωρα το ίδιο του το είδος, παραδίδοντας παράλληλα σοκ ως γνήσια ταινία τρόμου, και ντυμένο με ένα χιούμορ που διαρκώς «τσιγκλάει» τον θεατή, ο Ξενιστής είναι τολμηρό στοίχημα που φαίνεται πως κατευθύνεται προς την cult δόξα».

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)