(Τα παιδιά ενός άλλου Θεού)
του Miraz Bezar
childr2.jpg
Γυρισμένη στο Ντιαρμπακίρ, «πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν, και πόλη σύμβολο του αγώνα του κουρδικού λαού, η ταινία θίγει κάποιες από τις δραματικότερες συνέπειες του κουρδικού ζητήματος.
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Bezar, Κούρδου σκηνοθέτη της διασποράς, αφηγείται την τραγική ιστορία δύο παιδιών που βλέπουν τους γονείς τους να δολοφονούνται από πράκτορες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Μετά και την εξαφάνιση της θείας τους, του μοναδικού εναπομείναντα συγγενούς, τα δύο αδέλφια αναγκάζονται να επιβιώσουν κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες στους δρόμους του Ντιαρμπακίρ.
Σε μια πόλη, όπου διώκτες και βασανιστές ζούνε ανενόχλητοι, προστατευμένοι από ένα πλαίσιο συγκαλυμμένης ανωνυμίας, τα παιδιά, κύρια θύματα αυτών των εγκλημάτων, επιλέγουν το δικό τους τρόπο για την τιμωρία των ενόχων. Το παραμύθι του στιγματισμένου λύκου που άκουγαν από τη μητέρα τους, απομεινάρι μιας παράδοσης που παρέμεινε ζωντανή όπως και η γλώσσα τους, θα τους οδηγήσει στη δημόσια αποκάλυψη και διαπόμπευση του δολοφόνου. Αν και η ταινία αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου της δεκαετίας του ενενήντα, δεν τοποθετείται χρονικά, γιατί –σύμφωνα με δηλώσεις του δημιουργού της- τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται στην περιοχή, ενώ και οι πληγές της βίαιης καταστολής της κουρδικής πολιτισμικής διαφορετικότητας -ενός «εσωτερικού εχθρού» - παραμένουν ακόμα ανοιχτές.
Η ταινία, η οποία, πέρα από το θέμα της, συγκινεί τόσο με τη δύναμη των εικόνων της όσο και με την ερμηνεία των μικρών της πρωταγωνιστών, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης 2010.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]