του Δημήτρη Παπαϊωάννου
(σχόλιο: Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_inside.jpg

Μέσα σ' ένα δωμάτιο με θέα την πόλη από ψηλά, από την μπαλκονόπορτα, τη νύχτα, 30 ερμηνευτές επιστρέφουν στο χώρο τους επαναλαμβάνοντας μια καθημερινή, απλή σειρά κινήσεων, εμφανίζονται, πηγαίνουν στο μπάνιο, ξεντύνονται, λούζονται, βγαίνουν υγροί και σκουπίζονται, τυλίγονται με μια πετσέτα, μετά φορούν κάτι ελαφρύ και τρώνε κάτι ελαφρύ και μετά ξαπλώνουν γυμνοί στο κρεβάτι ή βγαίνουν στο μπαλκόνι και αγναντεύουν τη θέα ή... ή ... ή... παρουσιάζοντας την καθημερινή επιστροφή στο σπίτι μέσα από διαφορετικούς και πολλαπλασιαστικούς συνδυασμούς. Όπως όλοι μας, παντού στον πλανήτη.
Ένα αμοντάριστο μονοπλάνο παρουσιάζεται στη βίντεο-εγκατάσταση αυτή.
Πριν εισέλθω στην σκοτεινή αίθουσα που προβάλλεται το βίντεο, σε μια κλεφτή ματιά, είδα ότι διαρκεί δώδεκα (12) και μπήκα και άναψα το φακό στο κινητό για να προσανατολιστώ στο χώρο, ανάμεσα στις “φιλόξενες” μαξιλάρες στο δάπεδο και άραξα κάπου κοντά στη μεγάλη οθόνη σε ένα μαλακό πουφ και παρακολούθησα τον εικαστικό αυτόν διαλογισμό... Παρέμεινα για δώδεκα (12) λεπτά “χαλαρά” συντονίστηκα... Και μετά γονάτισα για να σηκωθώ και βγήκα. Έξω από την εγκατάσταση, διαπίστωσα ότι διαρκεί τελικά δώδεκα (12) ώρες!!!
Είπα, εντάξει, θα επανέλθω. Η βίντεο-εγκατάσταση συνεχίζεται...

«Inside» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στο Λιμάνι , στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης