του Νίκου Ζερβού
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_o-dracoulas-ton-exarxeion.jpg

Μια ταινία μαρτυρία και καταγραφή μιας εποχής -αρχές δεκαετίας του 80- και ενός τόπου -Εξάρχεια- και μιας ατμόσφαιρας, που ακολουθεί τους δρόμους ενός σινεμά χειροποίητου, ερασιτεχνικού, cult.
Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος είναι ένας τρελός επιστήμονας που έχει έρθει στην Ελλάδα από τα Καρπάθια. Ζει με την κόρη του σ’ ένα διαμέρισμα των Εξαρχείων και μαζί με τους δύο βοηθούς του προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα εντελώς παρανοϊκό σχέδιο: τη δημιουργία του τέλειου μουσικού συγκροτήματος που θα αποτελείται από νεκρά μέλη μεγάλων πεθαμένων μουσικών. Τα καταφέρνει και δημιουργεί τις Μουσικές Ταξιαρχίες με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση. Η μεγάλη δημόσια συναυλία του συγκροτήματος είναι γεγονός άνευ προηγουμένου.
Ο Νίκος Ζερβός δηλώνει για την ταινία: "Στην ταινία αυτή αυτοσχεδιάζαμε όλοι σεναριακά.Τότε μας βρίσανε πολλοί ειδικοί για την ταινία και τώρα τη λένε cult! Για μένα είναι η πιο αυθόρμητη ταινία μου!"
Ο Δημήτρης Kολιοδήμος στο "Λεξικό Eλληνικών Tαινιών από το 1914 μέχρι το 2000", σημειώνει για την ταινία: "Ο σκηνοθέτης, ως έλληνας Τζον Γουότερς, μπολιάζει το φρανκενσταϊνικό θέμα με την ιδέα του Φαντάσματος της Όπερας, κι επιτίθεται στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου, παρωδώντας τις καλλιτεχνικές και ηθικές συμβάσεις μέσω του κακού γούστου και της παραμόρφωσης του φυσικού περιεχομένου της ζωής."
Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Ισαβέλλα Μαυράκη, Τζώννυ Βαβούρας, Σάκης Μπουλάς, Νικόλας Άσιμος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Φαίη Τζανετοπούλου.

(δ.τ.)