της Ελίνα Ψύκου
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_o-gios-tis-sofias-2.jpg

 «Ο γιος της Σοφίας » της Ελίνας Ψύκου μετουσιώνει την κλειστοφοβία και τους εφιάλτες της  ελληνικής κοινωνίας ,- ό,τι έχουμε δει και σε άλλες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου-, σε ένα οπτικό παραμύθι, μαγικό αλλά και τρομακτικό μαζί, όπως είθισται στα παιδικά παραμύθια. Κάτι ανησυχητικό πλανάται από την αρχή στο βλέμμα του αγοριού που συναντάει τη μητέρα του, σε ένα ξένο περιβάλλον αυτή τη φορά, ύστερα από αποχωρισμό χρόνων. «Προτιμώ τα μαλλιά σου κάτω» της λέει επιτιμητικά. Και είναι η πρώτη ένδειξη δυσαρέσκειας και αποξένωσης. Η φιγούρα της μητέρας με τα μαζεμένα σε κότσο μαλλιά φαντάζει αυστηρή, συγκρατημένη. Και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τίνος η θλίψη είναι μεγαλύτερη σ’ αυτή την πρώτη επανεύρεση. Τα μαλλιά παίζουν εξάλλου κομβικό ρόλο στην ταινία. Όταν αφήνονται λυτά δημιουργούν μια εγγύτητα, μια τρυφερότητα, όπως στο παραμύθι της Ραπουντζέλ, που ακούγεται σε αντιπαραβολή με την ξανθιά κοτσίδα της μητέρας που βλέπουμε όταν κοιμάται πλάι στο παιδί. Όταν τα μαλλιά κόβονται, οδηγούν στη στέρηση και την υποταγή. Αλλά και άλλα παραμύθια εντάσσονται οργανικά στην αφηγηματική ροή της ταινίας, όπως η Χιονάτη ή ο Τζακ και η φασολιά, το πιο ενδεικτικό ίσως όλων.     
Με φόντο ωστόσο ένα σύγχρονο μύθο, αυτόν των Ολυμπιακών αγώνων και μια Αθήνα σε παρακμή, η Ψύκου αφήνει τον μικρό Μίσα να περιπλανιέται σαν υπνωτισμένος στους διαδρόμους ενός σκονισμένου αστικού διαμερίσματος, φορτωμένου με  όλο το κύδος και το κλέος της φυλής, μέσα σε ένα χώρο στον οποίο την ημέρα πρωταγωνιστεί ο νέος υπερήλικας πατέρας και τη νύχτα ένας κόσμος μαγικού ρεαλισμού, μπολιασμένος με ραδιοφωνικά παραμύθια και δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Ένας υπέροχος χρωματιστός κόσμος, νανούρισμα αλλά και εφιάλτης μαζί. Με όχημα τη φαντασία ο μικρός Μίσα θα αναζητήσει τελικά καταφύγιο σ αυτόν τον μαγικό κόσμο, περνώντας με βίαιο τρόπο  από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου  [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]