του Ανδρέα Πάντζη

b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_seferis.jpg

Πρόκειται για µια ταινία-οδοιπορικό στην Κατεχόµενη Κύπρο, στις πηγές έµπνευσης του µεγάλου Νοµπελίστα ποιητή, έτσι όπως τις έχει αιχµαλωτίσει ο ίδιος µέσα από τον φωτογραφικό του φακό. Από το 1953-55, ο Σεφέρης ταξίδεψε στην Κύπρο τρεις φορές και τράβηξε σχεδόν 300 φωτογραφίες. Ο Ανδρέας Πάντζης παρουσίασε πριν από δύο χρόνια το ντοκιµαντέρ Φωτογραφική µηχανή σωστά κανονισµένη, µε µια σειρά φωτογραφίες στις οποίες παρακολουθούµε την πορεία του ποιητή στην Ελεύθερη Κύπρο.
Όπως σηµειώνει ο σκηνοθέτης του ντοκιµαντέρ, «Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης συµπληρώνει την προηγούµενη ταινία, αλλά είναι ταυτόχρονα και αυτοτελής.
Προσπαθούμε να βρούμε τη σχέση ανάμεσα στις φωτογραφίες και στα ποιήματά του. Ανιχνεύουμε την πορεία του ποιητή με δυσκολία, με συνεχή εμπόδια. Ένας Τούρκος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών του ψευδοκράτους της Κατεχόμενης Κύπρου είναι συνέχεια μαζί μας και επιτηρεί τι κινηματογραφούμε… Στο μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει και το γύρισμα διακόπτεται. Για τέσσερις ώρες, 22 άτομα είμαστε κρατούμενοι, φυλακισμένοι σ’ ένα μεγάλο μεσαιωνικό δωμάτιο του κάστρου… Οι τόποι που τον ενέπνευσαν τώρα είναι κατεστραμμένοι, παραμελημένοι, λεηλατημένοι…  Ένα road-movie µέσα στο χρόνο και το χώρο
».
Η ταινία έχει τιµηθεί µε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 16ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χρυσός Ιππότης της Ρωσίας.

(δ.τ.)