του Βασίλη Βαφέα
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_o-erotas-toy-odyssea.jpg

Ο Οδυσσέας (στο ρόλο ο εξαιρετικός Κώστας Βουτσάς), ένας τυπικός μικροαστός, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, εργάζεται στο λογιστήριο μιας μεγάλης εταιρείας, όταν τον απολύουν ξαφνικά, αφήνοντάς τον μετέωρο. Άνεργος τώρα, με τα λεφτά της αποζημίωσης στην τσέπη, περιπλανιέται άσκοπα στη θερινή Αθήνα. Στην περιπλάνησή του αυτή συναντά μια κοπέλα που αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν τη χαμένη νιότη. Την ακολουθεί παντού, αλλά κάθε τόσο τη χάνει από τα μάτια του κι ανησυχεί. Είναι μια περιπλάνηση από την Αθήνα στην Ύδρα, και τούμπαλιν, γεμάτη εκπλήξεις, αστεία στιγμιότυπα, αλλά και αγωνία.
Με τους: Κώστας Βουτσάς, Κατερίνα Ροδίου, Χαρά Αγγελούση, Γιάννης Γκούμας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Λυκομήτρος, Εύα Μουστάκα, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Αθηνόδωρος Προύσαλης.
Ο Τέλης Σαμαντάς (εφ. Η Αυγή) γράφει σχετικά: "Μια ταινία που αρχίζει ως κλασσική κωμωδία για να διευρυνθεί σιγά-σιγά, να περάσει στο χώρο του παραλόγου και να καταλήξει στο πεδίο ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό είναι «Ο έρωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα.
(...) Ταινία με εντυπωσιακή σκευωριακή ανάπτυξη όπου το κάθε της επεισόδιο προστίθεται στο προηγούμενο, το διευρύνει και του προσφέρει ένα νόημα. (...)
Η κωμική, έτσι, διάσταση της ταινίας (και εδώ η συμβολή του Κώστα Βουτσά είναι περισσότερο από αποτελεσματική) χωρίς να εκμηδενίσει το κωμικό παρελθόν του πρωταγωνιστή της κατορθώνει ωστόσο να τον μεταπλάσει σε ήρωα ταινίας που θυμίζει Ζακ Τατί. Αλλά και η ίδια αυτή η κωμική διάσταση προεκετείνεται μέχρι τη φυσιολογική, παράλογη απόληξή της, για να έρθει όμως ακαριαία το παράλογο να την πλουτίσει κα να της δώσει νόημα."
Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1984) και Βραβείο Καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.



(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)