του Σωτήρη Γκορίτσα
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_ap-to-xioni.jpg

"Ηρθε ο Θωμάς στο χωριό και μου είπε για τα τέσσερα νεκρά. Του Θανάση Κότση λέει το' χε πάρει η ριπή όλο το πίσω του κεφαλιού. Ο Θωμάς κι εγώ το πήραμε απόφαση. Απόψε φεύγουμε για την Ελλάδα.
Πού πηγαίνουμε;
Στην πατρίδα, λέω 'γω.
Στο χαμό, λέει ο Θωμάς και γελάει".
διήγημα «Στο Χιόνι» του Σωτήρη Δημητρίου

Η πορεία τριών νέων βορειοηπειρωτών προσφύγων και η γνωριμία τους με τη σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία.
Τρεις κυνηγημένοι, βορειοηπειρώτες λαθρομετανάστες, περνούν πεζή την ελληνοαλβανική μεθόριο και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Είναι ο Θωμάς Λέκκας, ο Αχιλλέας Νάσιος και μαζί τους ο δεκάχρονος Νίκος που έχασε προσφατα τους γονείς του. Διασχίζουν την ηπειρωτική Ελλάδα και φτάνουν στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινωνία που αρνείται να τους δώσει μια ευκαιρία ισάξια με αυτές των άλλων πολιτών της. Όλοι τους αποκαλούν Αλβανούς. Η προσγείωση είναι απότομη και ανώμαλη. Ο Θωμάς βρίσκει παράλογο θάνατο στο γιαπί μιας πολυκατοικίας και οι άλλοι δύο αποφασίζουν να γυρίσουν άρον-άρον στο χωριό τους στην Αλβανία.
Πρωταγωνιστούν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Ελευθεριάδης, Αντώνης Μανώλας, Μάνια Παπαδημητρίου, Λάζαρος Ανδρέου, Ελένη Φιλίππου.
Το σενάριο βασίζεται στο διήγημα «Στο Χιόνι» του Σωτήρη Δημητρίου.
Βραβεία και διακρίσεις
Φεστιβάλ Καννών («Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών») Φεστιβάλ Αμιέν – Α’ Καλύτερη ταινία (Licorne d’ Or )
Φεστιβάλ Τρόιας - Α’ Καλύτερη Σκηνοθεσία
Φεστιβάλ Μανχάιμ - Τιμητική Διάκριση
Στο Ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσ/κης , Βραβεία: Α’ Καλύτερης ταινίας , Σεναρίου , Φωτογραφίας , Fipresci και ΕΤΕΚΤ . Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ

(δ.τ.)