των Χρήστου Βούπουρα &  Γιώργου Κόρρα
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_o-lipotaktis.jpg

Η ζωή σε μια επαρχιακή λουτρόπολη, ιδωμένη μέσα από το βλέμμα ενός νεαρού Αθηναίου, του Χρήστου, που μόλις έχει απολυθεί από το στρατό. Ο Χρήστος βρίσκεται εκεί γοητευμένος από έναν συνομήλικό του, τον ατίθασο Μανώλη, τρεις φορές λιποτάκτη, και γνωρίζεται επίσης με τους φίλους και τους συγγενείς του δεύτερου. Ο Μανώλης θα θελήσει να επανενταχθεί στην κοινωνία της πόλης του και θα αφομοιωθεί απ’ αυτήν, αποκαλύπτοντας τα αίτια της αλλοτρίωσής του.

Οι  Γιώργος Κόρρας και Χρήστος Βούπουρας σημειώνουν: «Σίγουρα η Ελλάδα παραμένει ακόμη συντηρητική ως προς το θέμα της ομοφυλοφιλίας και ιδίως η επαρχία. Η ομοφυλόφιλη πλευρά του "Λιποτάκτη" δεν είναι όμως πρωταρχικό δεδομένο. Η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται "φυσιολογικά", και αυτό που ενδιαφέρει τον Χρήστο (τον ήρωα και ματιά της ταινίας) εξ ίσου με τον έρωτα (που αποτελεί και τον μοναδικό ίσως τρόπο προσέγγισης) είναι το πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας, η αλλοτρίωσή της, η κοινωνιολογία της, αλλά και τα ψήγματα της αθωότητάς της. Η μάνα είναι το θετικό στοιχείο μιας Ελλάδας που εκλείπει, μιας επαρχίας που συνθλίβεται. Αν κάτι έλεγα σήμερα για τον "…λιποτάκτη" θα ήταν ο κρυφός θρήνος που εμπεριέχει για τη χαμένη λαϊκότητα της Ελλάδας. Μια απώλεια που γίνεται όλο και πιο φανερή από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα τους μετανάστες. Τότε ήταν κάτι που το βλέπαμε να έρχεται, τώρα δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε».

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης (Ελληνικός κινηματογράφος. Κριτική 1965-1995, Εκδόσεις Αιγόκερω) γράφει για την ταινία: «Ο αστός ομοφυλόφιλος της ταινίας, που νομίζει πως μπορεί να βρει ένα καταφύγιο στο χωριό του φίλου, τον οποίο ακολουθεί εκεί, δεν είναι παρά ένας παρείσακτος. Όμως, παρείσακτος είναι στο ίδιο το χωριό του και ο έτερος του ζεύγους των ομοφυλόφιλων. Είναι ένας λάκκος λεόντων, όπου αντανακλάται και πολλαπλασιάζεται η αστική βρομιά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια τόπος να σταθείς, ούτε στο αστικό κέντρο ούτε στην επαρχία. Η Ελλάδα είναι πλέον ου-τόπος, που ωστόσο ποτέ δεν είχε καμιά σοβαρή ουτοπία. Είχε μόνο μεθοδευμένα ψεύδη. Οι λιποταξίες των ευαίσθητων, μόλις άρχισαν».

Ο Λιποτάκτης των Χρήστου Βούπουρα και Γιώργου Κόρρα | Παραγωγή: Οπτικοακουστική ΕΠΕ, Ελληνική Τηλεόραση 1 (ΕΤ1), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Σενάριο: Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης | Παίζουν οι: Στέλιος Μάινας, Τούλα Σταθοπούλου, Λεωνίδας Νομικός, Στέλιος Παύλου, Σίντα Στεφανοπούλου

(δ.τ.)