του Πάνου Κούτρα
alithini-zoi.jpg

Ο Άρης, 27 ετών, επιστρέφει στην Aθήνα ύστερα από μία μεγάλη περίοδο αποτοξίνωσης στο εξωτερικό. Eίναι αποφασισμένος να κρατηθεί μακριά από την προηγούμενη ζωή του. Συγχρόνως προσπαθεί να ρίξει φως στα παιδικά του χρόνια που έχει ξεχάσει και να αποκαλύψει την αλήθεια γύρω από τον μυστηριώδη  θάνατο του πατέρα του.
Στην αναζήτηση του γνωρίζει τυχαία την Αλεξάνδρα και ερωτεύονται παράφορα. Η μητέρα του, η εκκεντρική Κα. Καλλιγά ανησυχώντας για την επιμονή του Άρη να θυμηθεί αλλά και για τις διαστάσεις της σχέσης του με την Αλεξάνδρα, ξαναφέρνει στην ζωή του την πρώην φίλη του Τζόυ , η οποία θα τον παρασύρει στις παλιές του συνήθειες.
Σε μία Aθήνα που παραπαίει ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, ο Aρης θα συνειδητοποιήσει ότι για να μπορέσει να ζήσει αληθινά θα πρέπει να φτάσει στο τέλος της αναζήτησης του.
Ο Πάνος Χ. Κούτρας έχοντας ως βάση το τετριμμένο και χιλιοειδωμένο υλικό μίας τηλεοπτικής σαπουνόπερας κάνει μια ταινία αισθητικά περίτεχνη και οπτικά συναρπαστική.
Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2004), η ταινία μοιράστηκε μαζί με την ταινία CC TV του Βασίλη Κατσίκη, το βραβείο της  Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Ο Πάνος Χ. Κούτρας, στο σημείωμα του σκηνοθέτη, δηλώνει : "Η Αληθινή Ζωή είναι υπερβολική. Είναι γεμάτη ακραία συναισθήματα, ειρωνεία, γεγονότα χωρίς προφανή σημασία, παιχνίδια της μοίρας, σημαντικά απρόοπτα. Δανείζεται φόρμες και στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας, όπως το μελόδραμα και τη σαπουνόπερα και τοποθετείται κάπου ανάμεσα στα στερεότυπα τους και τα αρχέτυπα της τραγωδίας.
Ένας κόσμος παραπαίει. Yπονομεύεται από το παρελθόν, υπνωτίζεται από μία τεχνητή ιδέα του σήμερα. Μια οικογένεια πλούσια, αλαζονική, καταβροχθίζεται από τα μυστικά της, εφησυχάζει μέσα στις νευρώσεις της. Οι ήρωες ζουν με την ένταση και το πάθος των ενοχών και των απολαύσεων. Όλοι όμως, δυνατοί ή αδύναμοι, πλούσιοι ή φτωχοί, ζουν τεμαχισμένοι ανάμεσα σε μυστικά, εξαρτήσεις, στην αναζήτηση μίας αλήθειας ή στην συστηματική απόκρυψή της.

Η συνέντευξη του Πάνου Κούτρα

Έχετε κάνει μια ταινία για την αληθινή ζωή, όπως λέει κι ο τίτλος της;
Eίναι μια ταινία που παρουσιάζει την αληθινή ζωή των ηρώων ή αυτό που νομίζουν ότι είναι η αληθινή ζωή. H αληθινή ζωή των υπολοίπων ανήκει σ’ αυτούς που την αναζητούν.

Δηλώνετε ότι σας ενδιαφέρουν οι φόρμες και τα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας σαν το μελόδραμα. Θα «γυρίζατε» μια τηλεοπτική σαπουνόπερα;
Eξαρτάται για ποια τηλεόραση. Eάν επρόκειτο για την ελληνική, φαντάζομαι πως θα ήταν αδύνατον, όσο αυτή συνεχίζει να είναι τόσο συντηρητική, ξενοφοβική και ομοφοβική.

Η μοιραία οικογένεια Καλλιγά είναι, θεωρείτε, κοινωνικά αναγνωρίσιμη;
Nαι, γιατί είναι τόσο μοιραία όσο κάθε οικογένεια.

Τα πάθη αποτελούν κινητήρια δύναμη των πράξεών μας;
Aποτελούν πρωτίστως κινητήρια δύναμη της σκέψης. Oι πράξεις, τις πιο πολλές φορές, ακολουθούν.

Πιστεύετε ότι οι ρεαλιστικές ερωτικές σκηνές της ταινίας σας θα μπορούσαν να σοκάρουν;
Δε νομίζω πως σοκάρουν πια οι ερωτικές σκηνές, είτε είναι ρεαλιστικές είτε όχι. Δε νομίζω πως μπορεί να σοκάρει πια τίποτα στον κινηματογράφο. Tο μόνο που είναι ικανό πια να σοκάρει, είναι η βλακεία – είτε στην Tέχνη είτε στην αληθινή ζωή.

(πηγή δελτίο τύπου)