του Νίκου Λυγγούρη
erastes.jpg

Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο στο χωριό Αξός της Κρήτης και παρουσιάζει ένα 24ωρο από τη ζωή του Γιώργου και της Μαρίας, ενός ζευγαριού που είναι μαζί από 12 χρονών.
Κρήτη, Ψηλορείτης, χωριό Αξός. Η 69χρονη Μαρία υφαίνει στον αργαλειό της. Ο 73χρονος Γιώργος, καθισμένος δίπλα της την κοιτάζει. Τη βρίσκει τόσο όμορφη που καμιά φορά η περηφάνεια του τον παρασέρνει και βάζει μέσα στο μαγαζί κάποιον περαστικό για να του τη δείξει. Η αγάπη του Γιώργου και της Μαρίας, που γνωρίστηκαν παιδιά, όχι μόνο κρατάει ακόμα, αλλά με τον καιρό μεγαλώνει... Όμως, παράλληλα, κάτι άσχημο την απειλεί: μια αρρώστια που εξαιτίας της ο Γιώργος μπορεί από στιγμή σε στιγμή να πεθάνει.
Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί με το Βραβείο FIPRESCI για ελληνική παραγωγή, Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους του ΕΚΚ και Βραβείο Τηλεοπτικής προβολής της ΕΤ3, στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).
Σε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Λυγγούρης δηλώνει για τους πρωταγωνιστές: «Τους γνώρισα τυχαία, αλλά το εύρος της σκέψης και η ευφράδεια του Γιώργου με εξέπληξε τόσο που επέστρεψα σε αυτούς αρκετές φορές». Πέρασαν 6 χρόνια μέχρι να τους προτείνει να κάνουν αυτό το ντοκιμαντέρ, χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να τους πείσει, όπως αποκάλυψε. Μίλησε ακόμα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κυρίως σε σκηνές που ήταν φορτισμένες συναισθηματικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει ένα ντοκιμαντέρ, είπε: «Μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, εξαρτάται, όπως και σε κάθε καλλιτεχνικό προϊόν, από την αξία του».