του Eric Rohmer
(σχόλια για τις ταινίες The Girl at the Monceau Bakery, Suzanne's Career)
rohmer.jpg
Σ' ένα DVD οι δύο πρώτες ταινίες της σειράς "Έξι Μύθοι περί Ηθικής", που ο Γάλλος σκηνοθέτης γύρισε την δεκαετία του 60.
Η πρώτη ταινία -διάρκειας 26'- αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού που ερωτεύεται μια κοπέλα που συναντά στον δρόμο. Όταν πλέον δεν την συναντά αρχίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις του με μία κοπέλα που εργάζεται σ' ένα αρτοποιό. Όμως ξαφνικά θα βρεθεί αντιμέτωπος μ' ένα δίλημμα: είναι αναγκασμένος να επιλέξει ποία στις δύο γυναίκες θα γίνει η αγαπημένη του.
Η δεύτερη ταινία- διάρκειας 52'- μοιάζει ως η αντίστροφη της προηγούμενης. Στο κέντρο βρίσκεται μια νεαρή γυναίκα, η Suzanne, και οι σχέσεις που αναπτύσσει με δύο άνδρες. Ο Rohmer αφηγείται την ιστορία από την θέση του ενός απ' αυτού και παρακολουθεί πως εξελίσσονται τα συναισθήματα του: στην αρχή είναι αδιάφορος και αργότερα σιγά -σιγά αρχίζει να συμπαθεί την Suzanne. Τότε όμως θα αντιληφθεί ότι η κοπέλα έχει στρέψει την προσοχή της προς τον καλύτερο του φίλο.
Ταινίες σχέσεων, που στηρίζονται λιγότερο στους διάλογους απ' ότι οι επόμενες ταινίες του σκηνοθέτη, αναπτύσσουν την αφηγηματική γραμμή τους καθώς η κάμερα παρακολου8εί τις κινήσεις των ανδρών.
Πίσω όμως από το ανάλαφρο του θέματος- οι ερωτικές περιπέτειες στην πόλη- αυτό που απασχολεί τον σκηνοθέτη είναι κυρίως "Πώς δημιουργείται ο ερωτικός πόθος; πώς ανάβει ή σβήνει ο έρωτας;". Και επιπλέον και σ' αυτές τις ταινίες θα συναντήσουμε τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το έργο το Rohmer: το τυχαίο και την σύμπτωση.
Όπως μας υποδεικνύουν και αυτές οι ταινίες ο άνθρωπος και τα συναισθήματα του είναι έρμαια των συμπτώσεων, η ανθρώπινη βούληση δεν υπάρχει.

Δ.Μ.

Eric Rohmer- The Girl at the Monceau Bakery/ Suzanne's Career
(DVDπεριοχής1, με αγγλικούς υπότιτλους)