(Ο εχθρός δίπλα μου)
του Rodrigo Sorogoyen
(γράφει ο Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_as-bestas.jpg

Μια ταινία τόσο αυθεντική ως προς τον κόσμο της και το θέμα της, φτιαγμένη με “φυσικά υλικά” και τα πιο βασικά, παραδοσιακά μέσα κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, που σε απορροφά στιγμή με στιγμή, σκηνή με σκηνή, ώσπου “βρίσκεσαι εκεί” ως βλέμμα εντός της και πείθεσαι για την αλήθεια της σαν να βλέπεις ντοκιμαντέρ, αλλά ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια σύνθεση (με τη μουσική έννοια του όρου) των όσων κατέγραψε μια μικρή, ορατή κάμερα, έστω περιορισμένα, και μια μεγάλη, αόρατη κάμερα, σαν “πνεύμα” αυτού του τόπου, απεριόριστα!
Κεντρικοί ήρωες ο Αντουάν και η Ολγκά, ένα ζευγάρι Γάλλων που, δύο χρόνια νωρίτερα, μετοίκισαν σ’ ένα μικρό χωριό τής Γαλικίας όπου κι αγόρασαν ένα κομμάτι γης που καλλιεργούν.
Με δύο δεσπόζουσες σκηνές, υψηλής δραματουργικής έντασης, που ανυψώνουν, σαν πυλώνες της αφήγησης, τις σημασιοδοτήσεις της ιστορίας, συμπυκνώνοντας και αναδεικνύοντας τις βαθύτερες προθέσεις των βασικών χαρακτήρων.
Η μία σκηνή στο πρώτο μέρος, όπου ο Αντουάν προσκαλεί τα δύο αδέρφια των ντόπιων που τον εχθρεύονται στον πάγκο του καπηλειού να τους κεράσει ένα ποτό και να ξεκαθαρίσουν με λόγια σταράτα τα πράγματα μεταξύ τους. Kι εκεί, στην αντιπαράθεση των λόγων τους, μαθαίνουμε και τα δίκαια των “κακών” αυτόχθονων χαρακτήρων και πόσο είναι εξίσου ισχυρά, αν όχι περισσότερο, από αυτά του ετερόχθονα Αντουάν -καταλήγοντας σε τραγικό αδιέξοδο που προμηνύει το επερχόμενο κακό!
Και στο δεύτερο μέρος, όπου και αναδεικνύεται ένα άλλος πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, η γυναίκα του (απόντα) Αντουάν, η Ολγκά, στην σκηνή του καυγά της με την κόρη της στην κουζίνα, όπου το προηγούμενο δραματικό αδιέξοδο κλιμακώνεται συγκρουσιακά ανάμεσα στα δύο αγαπημένα πρόσωπα και λειτουργεί αποκαλυπτικά αλλά εντέλει και λυτρωτικά στη μεταξύ τους σχέση. Για να καταλήξει στη συνέχεια της αφήγησης, μετά την ανακάλυψη του στοιχείου του εγκλήματος, στη λύση αυτού του “βρόχου” (Loop) επανάληψης, που οδηγεί στην κάθαρση, ένοχων και αθώων, μέσα από την αποκατάσταση της δικαιοσύνης...