(Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα)
του Charles Crichton
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_a-fish-call-wanda.jpg

Η Γουάντα είναι μια φιλήδονη κακοποιός που προσπαθεί να ανακαλύψει που έχει κρύψει τη λεία ο φυλακισμένος, πλέον, αρχηγός της σπείρας. Ο Ότο είναι ο βοηθός της, ένας παρανοϊκός τύπος με μεγάλο προσόν του να λέει ασυνάρτητες ιταλικές φράσεις που λειτουργούν στη Γουάντα ως αφροδισιακό. Θύμα τους, ο δικηγόρος του φυλακισμένου αρχηγού, τυπικός άγγλος, τον οποίο προσεγγίζει η Γουάντα με σκοπό να εκμαιεύσει κάποιο στοιχείο. Συνεργάτης τους είναι ένας εκτελεστής με τραύλισμα και υπερβολική αγάπη για τα ζώα. Το Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα είναι μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες της τελευταίας εικοσαετίας, με απίστευτα κωμικούς χαρακτήρες κι ευφυέστατους διάλογους, που τιμήθηκε με το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Κέβιν Κλάιν.
Ο Roger Ebert σημειώνει για την ταινία:
"Ένα από τα δυνατά σημεία της ταινίας είναι η ευφυία και το κωμικό της πνεύμα. Το Χόλιγουντ μπορεί να είναι σε θέση να κάνει κωμωδίες για κακούς ανθρώπους (που συνήθως παρουσιάζονται ως ήρωες), αλλά μόνο στην Αγγλία αντιμετωπίζονται οι αμαρτίες της ματαιοδοξίας, της απληστίας και της λαγνείας με τον κωμικό πλούτο που τους αξίζει. Το A Fish Called Wanda είναι μια παραγωγή διατλαντική, με άψογη ομαδική δουλειά μεταξύ των δύο Αμερικανών σταρ του (Curtis και Kline) και των Βρετανών βετεράνων Monty Python (Cleese και Palin). Αλλά δεν είναι συμβιβασμός. Πρόκειται ουσιαστικά για μια βρετανική κωμωδία του τέλους της δεκαετίας του 1950, στην οποία οι Αμερικανοί εμφανίζονται να κάνουν και να λένε όλα τα πράγματα που θα ήταν φρικτά για τους Βρετανούς χαρακτήρες.
Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από τον Charles Crichton, ο οποίος την έγραψε μαζί με τον Cleese. Ο Crichton είναι βετεράνος των θρυλικών Ealing Studio, όπου σκηνοθέτησε ίσως την καλύτερη κωμωδία του στούντιο, το "The Lavender Hill Mob". Κατανοεί για ποίο λόγο είναι συνήθως πιο αστείο να μην πεις κάτι και να αφήσεις το κοινό να μαντέψει τι δεν λέγεται, παρά απλά να το ξεστομίζεις και να ελπίζεις σε ένα γρήγορο και εύκολο γέλιο. Είναι ειδικός στο να προσδίδει στους χαρακτήρες του επιθετικά, εγωιστικά, ντροπιαστικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια να τους ξεμπροστιάζει."