του Saulius Baradinskas
(η κριτική της Καλλιόπης Πουτούρογλου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_techno-mamas.jpg

Ο Nikita ζει σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο μιας ανώνυμης λιθουανικής πόλης, λατρεύει την techno και ονειρεύεται το Βερολίνο. Αναγκασμένος να βοηθάει τη μητέρα του στο καθάρισμα σπιτιών και εγκλωβισμένος σε ένα καθεστώς ασφυκτικής μητριαρχικής κυριαρχίας, δεν του απομένει ως διέξοδος παρά μόνο η φυγή. Ακόμα κι όταν το τίμημα είναι βαρύ.
Ταινία που θίγει την ενδοοικογενειακή βία και τις κακοποιητικές σχέσεις, το Techno, mama έχει στον πυρήνα του την προβληματική σχέση ενός ρώσου εφήβου με τη μητέρα του, την έλλειψη αγάπης ή τουλάχιστον την παντελή αδυναμία έκφρασής της, τη γεμάτη ηλεκτρική ένταση και οργή νεανική ψυχή. “ Ιστορία για παιδιά που δεν είχαν παιδική ηλικία, επειδή τα όνειρά τους χάθηκαν στις μετασοβιετικές αστικές αυλές” σύμφωνα με τον δημιουργό της Saulius Baradinskas, η ταινία που κλείνει την αγωνία του κεντρικού της ήρωα σε ένα απόλυτα τετράγωνο κάδρο 1:1, ξεφεύγει από τα συνήθη κινηματογραφικά αφηγήματα χάρη στην εκρηκτική δύναμη που πηγάζει από τις τολμηρές γωνίες λήψης, τις εξαιρετικές ερμηνείες, το γεμάτο εναλλαγές μοντάζ, την ηχοχρωματική μίξη εικόνας και ξέφρενου ρυθμού. Ενός ρυθμού βαμμένου στο κόκκινο, που ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς του νεαρού Νikita, αγκαλιάζει το σώμα του σαν ερωτικό χάδι, τινάσσει τα άκρα του δοκιμάζοντας τις έτοιμες να εκραγούν βαλβίδες ασφαλείας του και τον οδηγεί μέσα από μια επώδυνη απόδραση κατευθείαν στην ενηλικίωση.
Ό,τι ωστόσο κάνει την ταινία να ξεχωρίζει δεν είναι απλά ο συναισθηματικός της αντίκτυπος, η αισθητική της αρτιότητα ή η υποκριτική δεινότητα των πρωταγωνιστών της αλλά η σπάνια σεναριακή πυκνότητα και μια επακριβής αφαίρεση. Μέσα σε 18 λεπτά ο θεατής βιώνει όλο το εύρος και το βάθος μιας οικογενειακής όσο και προσωπικής ιστορίας, παρακολουθώντας τη διαδρομή που διανύουν οι ήρωες (μητέρα και γιος) και την προσωπική τους μεταμόρφωση. Κι αυτό σπάνια απαντάει κανείς σε μικρού μήκους ταινία.

(Βραβείο Grand Prix Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2022)