του  Pablo Larraín
(κριτική του Σωτήρη Ζήκου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_spencer2.jpg

Το κύριο επίτευγμα της ταινίας, γύρω από το οποίο επικεντρώνονται και όλα τ' άλλα,  είναι στο πώς η ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ μεταμορφώνεται στην Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, γεννημένη ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, εξού και ο τίτλος της ταινίας. Πέρα από τα φορέματα, το μακιγιάζ και τα χτενίσματα και το διάκοσμο που την περιβάλλει, μιμούμενη, ακόμη και σε βαθμό εξπρεσιονιστικό, τη φωνή της με μια συνεχή νευρική ένταση, την ιδιαίτερη προφορά της, τις εκφράσεις του προσώπου και τα βλέμματά της, τις πόζες της και το βάδισμά της.... σε τέτοιο βαθμό λεπτομέρειας, που δεν προσέχεις αν της άλλαξαν και το χρώμα των ματιών της με φακούς επαφής (η Νταϊάνα είχε γαλάζια μάτια, η Κρίστεν Στιούαρτ έχει πράσινα) ή της πρόσθεσαν κάποια μεγαλύτερη μύτη (τα μάτια και η μύτη ήταν τα πιο εμφατικά  χαρακτηριστικά στο πρόσωπο της Νταϊάνας)! Με δραματουργικό σκοπό τη δημιουργία μιας “άλλης” Νταϊάνας, άλλης από το ρόλο της γνωστής, δημόσιας περσόνας της πραγματικής, σαν την ανάποδη της καλής, όπως γυρίζεις το μέσα έξω σ' ένα γάντι. Μια Νταϊάνα Σπένσερ εσωστρεφή, εύθραυστη, που αντιδράει σαν παιδί, κάπως παρανοϊκή, αν και συμπαθητική, εμμονική στις ίδιες συμπεριφορές της, με σπασμωδικές κινήσεις, αναποφάσιστη, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, που συνομιλεί χαμηλόφωνα με τους δαίμονές της, που αποζητεί συνεχώς μια φυγή...     

Δεν ξέρω αν αυτή η εκδοχή του χαρακτήρα θα μπορούσε να ονομαστεί “Νταϊάνα η αληθινή” ή “Νταϊάνα η σοκαρισμένη” που απλώς «χρειάζεται αγάπη, σοκ και γέλιο» αλλά μέχρι την Boxing Day, στα τελευταία περίπου 10 λεπτά της ταινίας, η παρουσία της δηλώνεται ξανά και ξανά σαν... she is so pathetic!
Η ταινία είναι -λέει- εμπνευσμένη από την απόφαση της πριγκίπισσας Νταϊάνα να τερματίσει τον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο και να εγκαταλείψει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Επικοινωνεί με το φάντασμα της Άννα Μπόλεϊν, της δεύτερης συζύγου του Ερίκου του Η΄, ο οποίος, όπως λέει η Νταϊάνα «διέταξε να την αποκεφαλίσουν γιατί είπαν ότι τον απατούσε, ενώ στην πραγματικότητα αυτός την απατούσε» (υπονοούμενο ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ίδια και τον Κάρολο).  

Σπένσερ / Spencer (2021)
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν
Σενάριο: Στίβεν Νάιτ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τίμοθι Σπολ, Τζακ Φάρθινγκ, Σον Χάρις