(Άσπρο πάτο)
του Thomas Vinterberg
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_druk.jpg

Πολύ καλή ταινία από την Δανία του εξαιρετικού σκηνοθέτη Τόμας Βίτερμπεργκ (Fasten / Οικογενειακή Γιορτή 1998) που μας δείχνει μέσα από μια δραματική ιστορία με αιχμηρό χιούμορ και ρεαλισμό, πως άμα γίνεις με τη ρουτίνα χρόνων ξενέρωτος και βαρετός, λίγη "βοήθεια" με αλκοόλ μπορεί να σε αναγεννήσει...
Αλλά αν το παρακάνεις, έστω για να πειραματιστείς "με πόσο ακόμα αλκοόλ;" και ξεπεράσεις το όριο από τη μια μεριά και "σε πιεί" το πιοτό, μπορεί να έχεις χάσει τον έλεγχο οριστικά... είτε από την άλλη μεριά, να επιστρέψεις στην προτέρα κατάσταση της ξενέρωτης μιζέριας... Ευτυχώς κάποιοι μπορούν και ξαναβρίσκουν το μέτρο και χορεύουν όπως στην πρώτη νιότη! Γιατί «η νιότη είναι ένα όνειρο... και η αγάπη το περιεχόμενο αυτού του ονείρου»!
Η ταινία Druk/ Another Round ήταν η μεγάλη νικήτρια στα 33α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Στη τελετή που έγινε διαδικτυακά από το Βερολίνο, κέρδισε τέσσερα βραβεία: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου για τον Τόμας Βίντερμπεργκ και Τομπάιας Λίντχολμ και ανδρικής ερμηνείας για τον Μαντς Μίκελσεν.
Δεν είναι ταινία για όλους!
Σωτήρης Ζήκος

Οι δηλώσεις του σκηνοθέτη
Ο ακριβής όρος είναι 'Druk', αλλά δεν υπάρχει στα αγγλικά. Τα αγγλικά έχουν 250.000 λέξεις, τα δανέζικα μόνο 50.000, όμως έχουμε το 'druk'. Είναι όπως στη Γροιλανδία, όπου έχουν 50 λέξεις για το χιόνι. Στη Δανία έχουμε πολλές λέξεις για την κατανάλωση αλκοόλ. Το 'Druk' πλησιάζει τη βαριά κατανάλωση. Σημαίνει 'πιώμα', αλλά 'πιώμα με... μεγαλοπρέπεια.
(...) Τα οινοπνευματώδη ποτά εδώ σημαίνουν περισσότερα από το αλκοόλ. Η ταινία ακολουθεί τέσσερις ανθρώπους που έχασαν την έμπνευσή τους, το πνεύμα τους, το οποίο αναζητούν στο... οινόπνευμα. Αγωνίζονται να πάρουν πίσω την πνευματώδη ζωή τους, οπότε υπό την έννοια αυτή, η ταινία είναι σχετική με τη ζωή.

(δ.τ.)