των Helena Třeštíková & Jakub Hejna
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_forman-vs-forman.jpg

Πορτραίτο αφιερωμένο σ’ ένα μεγάλο Τσέχο σκηνοθέτη, τον Miloš Forman , το ντοκιμαντέρ των συμπατριωτών του, καταγράφει τις δημιουργικές (… και όχι μόνο) περιπέτειες της ζωής του.
Γεννημένος το1932, με γονείς που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σκηνοθέτης πρωτεργάτης του τσεχοσλοβάκικου Νέου Κύματος, ο Miloš Forman, άφησε το ίχνος του στο ευρωπαϊκό σινεμά με ταινίες όπως οι Lásky jedné plavovlásky (Οι έρωτες μιας ξανθιάς) (1965) , Hoří, má panenko (Φωτιά πυροσβέστες) (1967). Η συντριβή της Άνοιξης της Πράγας τον εξανάγκασε σε εξορία στην Αμερική. Και εκεί θα γυρίσει ταινίες που σημάδεψαν το χολιγουντιανό σινεμά των δεκαετιών 70 και 80: One Flew Over The Cuckoo's Nest (Στην φωλιά του κούκου) (1975), Hair (1979), Amadeus (1984), Valmont (1989), The People vs. Larry Flynt (1996). Και είναι ακριβώς γι’ αυτές τις ταινίες που η κινηματογραφική ιστορία θα τον καταγράψει και ως έναν χολιγουντιανό σκηνοθέτη, που κατάφερνε να έχει στις ταινίες του κάτι από την αντι-συμβατικότητα της δεκαετίας του 60.
Σκηνές από τις ταινίες, συνεντεύξεις της εποχής, σε φιλμ ή τηλεοπτικές εικόνες, ταινίες ιδιωτικές, άρθρα εφημερίδων , η δημιουργική ζωή, η ιδιωτική: όλα αυτά δημιουργούν μια βάση για να αναπτυχθεί η αφήγηση του Miloš Forman. Όχι ακριβώς του Miloš Forman, αλλά του γιού του Petr, η φωνή του οποίου ακούγεται, υποδυόμενη τον θανόντα πατέρα του, να αφηγείται σκηνές και επεισόδια μιας ταραχώδους, αλλά τόσο δημιουργικής, ζωής.

Δημήτρης Μπάμπας