του István Szabó
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_hanussen.jpg

Η ιστορία ενός «προφήτη», ενός ανθρώπου, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα, με την ικανότητά του να προβλέπει τα γεγονότα και τη μοίρα του κόσμου...
Ο Αυστριακός Κλάους Σνάιντερ, τραυματίζεται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και αναρρώνει με τη φροντίδα του δόκτορα Μπετελχάιμ. Αυτός, θα διαπιστώσει ότι ο Σνάιντερ διαθέτει ξεχωριστές δυνάμεις ενσυναίσθησης και πρόγνωσης, που βοηθούν άλλους ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις.
Με το τέλος του πολέμου, ο Σνάιντερ αλλάζει το επώνυμό του σε Χάνουσεν και μ’ έναν φίλο του για ατζέντη, μετακομίζει στο Βερολίνο, όπου δίνει παραστάσεις μαγείας και υπνωτισμού σε ντανς χολ και κλαμπ.
Οι προγνώσεις του είναι πάντα επιτυχημένες και η αυξανόμενη φήμη του τραβάει την προσοχή των ναζί. Η πρόβλεψή του ότι θα πάρουν την εξουσία, τους ενθουσιάζει, όμως ο Χάνουσεν θα προβλέψει και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως και τα επερχόμενα δεινά.
με τον Klaus Maria Brandauer.
Με την τρίτη ταινία του ο Ζάμπο ολοκληρώνει μια ιστορική τριλογία που την απαρτίζουν οι ταινίες «Μεφίστο» και «Συνταγματάρχης Ρεντλ». Οπως και στο «Μεφίστο», παρακολουθούμε την ανώφελη προσπάθεια ενός ατόμου με χαρισματικές ικανότητες, να συνυπάρξει με τις ανερχόμενες δυνάμεις του ναζισμού. Το μαρτύριο του ήρωα συνίσταται στο ότι μπορεί να προβλέψει όχι μόνο το μέλλον της Γερμανίας αλλά και το δικό του...

(δ.τ.)