του István Szabó
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_mefisto.jpg

Η ιστορία ενός υπερταλαντούχου ηθοποιού, που ξεπουλιέται στους ναζί για να αποκτήσει φήμη και εξουσία.
Ένας φιλόδοξος και ταλαντούχος ηθοποιός παντρεύεται την κόρη ενός σημαντικού αξιωματούχου, στη Γερμανία την περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να προωθήσει την καριέρα του. Καθώς η επιρροή των Ναζί μεγαλώνει, «ξεφορτώνεται» τη γυναίκα του και χρησιμοποιεί τις νεοαποκτηθείσες διασυνδέσεις του για να γίνει διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ προσαρμόζει την τέχνη του στις φασιστικές πεποιθήσεις των πατρόνων του.
Με τους  Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Rolf Hoppe.
Ο Ζάμπο / István Szabó, διασκευάζοντας στην οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Κλάους Μαν (γιου του Τόμας Μαν), έκανε μια υποβλητική, σε μπαρόκ τόνους, ταινία, γύρω από το πάντα επίκαιρο θέμα του διλήμματος του καλλιτέχνη, να συστρατευτεί με την εξουσία ή να μείνει ανεξάρτητος από πολιτικές επιρροές.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών και ένα ισορροπημένο σενάριο αφήνουν τον θεατή με δέος να αναρωτιέται γιατί εκατομμύρια ανθρώπων στη Γερμανία ενέδωσαν στην καινοφανή θεατρική απήχηση του Ναζισμού. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, γιου του Τόμας Μαν, η ταινία μεταφέρει τον μύθο του Φάουστ στο ναζιστικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ, το έργο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1982, ενώ βραβεύθηκε επίσης στο Φεστιβάλ των Κανών (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Βραβείο FIPRESCI).
Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία, το "Μεφίστο" του Κλάους Μαν, δημοσιευμένο το 1936, εντάσσεται πλέον στα κλασικά έργα της γερμανικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου. Εμπνευσμένο από τον γνωστό μύθο του Φάουστ, το "Μεφίστο" αποτελεί την προκλητική τοιχογραφία μιας έντονης και ταραχώδους εποχής, που οδήγησε τελικά στην επικράτηση του ναζισμού.

(δ.τ.)