(Η ομορφιά της ύπαρξης)
του Roy Andersson
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_about-endlessness.jpg

Απεικόνιση της ανθρώπινης ζωής σε όλη της την ομορφιά και την σκληρότητα, τη μεγαλοπρέπεια και την κοινοτοπία της είναι η ταινία About Endlessness/ Η ομορφιά της ύπαρξης.
Περιπλανήσεις, σαν σε όνειρο, στις οποίες οδηγός είναι ένας αφηγητής παραμυθάς. Οι ασήμαντες στιγμές αποκτούν την ίδια σημασία με τα ιστορικά γεγονότα: ένα ζευγάρι στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Κολωνία, καθ’ οδόν για ένα πάρτι γενεθλίων, ένας πατέρας που σταματά να δέσει τα κορδόνια της κόρης του στη βροχή, κορίτσια που χορεύουν έξω από ένα καφέ, ηττημένοι στρατιώτες σε πορεία προς ένα στρατόπεδο αιχμάλωτου πολέμου. Μια ωδή αλλά και ένας θρήνος, η ταινία είναι ένα καλειδοσκόπιο του ανθρώπινου, μια ιστορία της ύπαρξης μέσα στην ευθραστότητά της.
Ο Roy Andersson, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: “ Το κέρατο της αφθονίας είναι ένα κέρατο κατσίκας της μυθολογίας γεμάτο με ό,τι σημαίνει πλούτο και αφθονία. Συνήθως απεικονίζεται ως υπερχειλισμένο με μια πληθώρα προϊόντων και φρούτων κάθε είδους, μια γενναιοδωρία που, κατά τον μύθο, ποτέ δεν εξασθενεί -αυτή είναι η ίδια η ενσάρκωση του ανεξάντλητου. Ο ελληνικός μύθος με ενέπνευσε να συγκεντρώσω όλες αυτές τις σκηνές, όλα αυτά τα θέματα στην ίδια ταινία. Θέλω να τονίσω την ομορφιά τού να είσαι άνθρωπος, τού να ζεις. Και για να το δείξω αυτό, χρειαζόταν να υπάρχει μια αντίθεση, που να δείχνει επίσης την άσχημη πλευρά. Αυτή η ταινία είναι για το άπειρο των σημείων ύπαρξης”.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Δ.)