(Ivana the Terrible)
της Ivana Mladenovic
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_ivana-the-terrible.jpg

Η Ιβάνα , η «τρομερή» επιστρέφει στην πόλη από όπου κατάγεται, το Kladovo. Είναι μια πόλη της Σερβίας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, πάνω στον Δούναβη. Η Ιβάνα είναι ηθοποιός και δραστηριοποιείται στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Ρουμανία, και πιο συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι. Βιώνει μια προσωπική κρίση και ό,τι αναζητά στη γενέθλια πόλη είναι ένα καταφύγιο. Ωστόσο κάθε άλλο από ανακούφιση βρίσκει στην οικογένεια και στον φιλικό της περίγυρο. Παράλληλα, η συμμετοχή της σ’ ένα τοπικό φεστιβάλ που γιορτάζει την σερβο-ρουμανική φιλία κλιμακώνει την προσωπική της κρίση…
Η δεύτερη ταινία της Ivana Mladenovic διαθέτει πολύ πιο σαφή και καθαρά αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά από την πρώτη της, Soldiers, Story from Ferentari. Σ’ αυτή ήταν το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Adrian Schiop για ένα ομοφυλόφιλο έρωτα ανάμεσα σ ένα ανθρωπολόγο και ένα Ρομά. Στην δεύτερή της είναι η ίδια που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, αλλά και οι συγγενείς και ο φιλικός της περίγυρος που παίζουν τους ρόλους. Κυρίως όμως, η βασική κατάσταση –η προσωπική κρίση και οι αγωνίες της-, αλλά και πολλά επεισόδια της αφήγησης αποτελούν προσωπικές της εμπειρίες.
Δεν υπάρχει κάποιος ναρκισσισμός σ’ αυτήν την ταινία. Ό,τι υπάρχει είναι ένας αυτοσαρκασμός, αλλά και μια προσωπική αγωνία που κυριαρχούν. Η σκηνοθέτις, με αφορμή την προσωπική περιπέτεια της, απεικονίζει με ζωντάνια, σαρκασμό και χιούμορ το οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο της ηρωίδας. Και είναι η κλιμάκωση της δραματικής πλοκής με το φεστιβάλ σερβο-ρουμανικής φιλίας και το παράλογο που το συνοδεύουν που κορυφώνουν αυτή την κωμική ιστορία γυναικείας υστερίας.

Δημήτρης Μπάμπας