του Asif Kapadia
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_diego-maradona.jpg

Μια απόπειρα να «διαβαστεί» ξανά, από μια άλλη οπτική γωνία και με την απόσταση του χρόνου, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ένας αληθινός σταρ, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ακολουθώντας τους δρόμους που άνοιξε με τα προηγούμενα του ντοκιμαντέρ – Senna (2010),  Amy (2015), δηλαδή πορτραίτα διασημοτήτων που βιώσαν την τραγωδία- ο σκηνοθέτης θέτει στο κέντρο της προσοχής του έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή ο οποίος τόσο στη διάρκεια της καριέρας του όσο και μετά την παύση της αγωνιστικής του δραστηριότητας προκάλεσε τη θύελλα των μέσων ενημέρωσης.
Η αφήγηση παρακολουθεί την διαδρομή του, από ένα φτωχικό προάστιο του Μπουένος Άιρες μέχρι το απόγειο της δόξας του –τη θητεία στην ιταλική Νάπολη- και από κει στην πτώση του. Εστιάζει όμως στην παρουσία του αγωνιστική και όχι μόνο στην πόλη της νότιας Ιταλίας:  αυτά εξάλλου είναι και τα πιο δραματικά χρόνια της ζωής του.  Σ’ αυτήν την πόλη ο Maradona έφθασε ως πρόσφυγας αποτυχημένος, αναζητώντας καταφύγιο (και την επιτυχία) μετά την καταστροφική θητεία του στην Barcelona. Με πρώτη ύλη τις χαμηλού αναλύσεις βίντεο-εικόνες –είτε τηλεοπτικής προέλευσης, είτε ιδιωτικές καταγραφές-, ο σκηνοθέτης ανασυνθέτει βήμα-βήμα τόσο τα γεγονότα της δημόσιας παρουσίας, όσο και ό,τι έζησε  ο σταρ  στον προσωπικό του βίο, τα επιτεύγματα και τους θριάμβους, το προσωπικό δράμα: την μετεωρική άνοδο στα ουράνια της διασημότητας (και την παραμονή του εκεί) και την προσωπική του έκπτωση ,τη συντριβή του. Εδώ υπάρχουν τα στοιχεία μιας σαιξπηρικής τραγωδίας. Ως συμπλήρωμα των βίντεο-εικόνων, ο σχολιασμός στον παρόντα χρόνο, του σταρ αλλά και όσων βρίσκονται στον περίγυρό του –προπονητές, δημοσιογράφοι, συγγενείς-, τοποθετεί  την προσωπικότητα του σταρ στις ακριβείς του διαστάσεις.
Δύο είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην κορύφωση αυτού του σαιξπηρικού δράματος: η εμπλοκή του στα της ναπολιτάνικης μαφίας ( χρήση ναρκωτικών και όχι μόνο)και η γέννηση του εξώγαμου γιού του (και η άρνηση της αναγνώρισης της πατρότητας). Αυτά εξάλλου είναι που θα προκαλέσουν και την πτώση του Diego Maradona, προκαλώντας μια πληθώρα αρνητικών σχολίων.
 Ό,τι παρακολουθούμε μέσα από την αφηγηματική – σκηνοθετική διαχείριση των βίντεο- εικόνων είναι να αναδύεται ένα δραματικό πρόσωπο  που εντέλει συνθλίβεται από τους προσωπικούς του δαίμονες, που αναζητά μάταια την ηρεμία και την αυτογνωσία μέσα στους θορύβους της διασημότητας. Αυτήν την ηρεμία και αυτογνωσία θα βρει εντέλει μόνο μετά την πτώση και την απώλεια του παραδείσου της κορυφής…

Δημήτρης Μπάμπας