(Θέλημα Θεού)
του François Ozon
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_by-the-grace-of-god.jpg

Ο Alexandre ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του στη Λυών. Μια μέρα ανακαλύπτει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακομεταχειριζόταν όταν ήταν πρόσκοπος εξακολουθεί να δουλεύει με νέους. Οι απωθημένες αναμνήσεις έρχονται στην επιφανεια. Ο  Alexandre βρίσκει τελικά το θάρρος να αναλάβει δράση εναντίον αυτού του ανθρώπου. Η αναζήτησή του για άλλα θύματα του κληρικού, τον οποίο ο περίγυρός του τον σέβεται και τον υπολείπτεται, οδηγεί τον Alexandre στους  François και Emmanuel. Κάθε ένας από αυτούς τους τρεις άνδρες παλεύει με τον εαυτό του με τρόπο διαφορετικό. Και καθένας από αυτούς θα πρέπει να παλαίψει με τις σκιές του παρελθόντος...
Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που αφορούσαν τον ιερέα Bernard Preynat, ο οποίος, το 2016, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε 70 αγόρια στη Λυών. Σ΄αυτήν ο François Ozon απεικονίζει τα θύματα ως ενήλικες άνδρες και αποκαλύπτει τις ακόμα ανοικτές πληγές τους. Ταυτόχρονα, η ταινία επικρίνει τη σιωπή της εκκλησίας για την παιδεραστία και θέτει ερωτήματα για τη συνενοχή της. Από τον Ιανουάριο του 2019, ο Καρδινάλιος  Philippe Barbarin δικάζεται  για «μη καταγγελία σεξουαλικής επιθετικότητας».


Συνέντευξη με τον François Ozon

TO ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ είναι η πρώτη σας ταινία που αφορά μια ιστορία από το δελτίο ειδήσεων και έχει τόσους πολλούς χαρακτήρες...

Η αρχική ιδέα ήταν να κάνω μια ταινία για την ανδρική ευθραυστότητα. Έχω φέρει πολλούς ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες στην οθόνη και αυτή τη φορά ήθελα να στρέψω την προσοχή μου στους άνδρες, που είναι συναισθηματικοί και εμφανώς υποφέρουν,   γεγονός που συνηθίζουμε να συνδέουμε με το γυναικείο φύλο. Η πρώτη ιδέα για τον τίτλο ήταν «Ο άντρας που κλαίει». Τότε έμαθα για την υπόθεση Preynat,  στο  website των θυμάτων «La Parole Libérée» («Απελευθερωμένος Λόγος»). Εκεί διάβασα ιστορίες αντρών που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά στην εκκλησία. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα με τον  Αλεξάντρ, έναν ένθερμο καθολικό που έδωσε μια περιγραφή τού πώς είχε αγωνιστεί σιωπηλά μέχρι την ηλικία των σαράντα, όταν αισθάνθηκε τελικά ότι ήταν σε θέση να πει την ιστορία του. Ο ιστότοπος επίσης δημοσίευσε συνεντεύξεις, άρθρα και ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του Αλεξάντρ και μελών της καθολικής ιεραρχίας της Λυών, συμπεριλαμβανομένων του Καρδινάλιου Barbarin και της Régine Maire, της ψυχολόγου της εκκλησίας, υπεύθυνης για την παροχή υποστήριξης στα θύματα των ιερέων. Βρήκα αυτά τα έγγραφα συναρπαστικά, οπότε ήρθα σε επαφή με τον Αλεξάντρ.


Πείτε μας γι’ αυτό

Έφερε μαζί του ένα αρχείο της αλληλογραφίας του με την Εκκλησία έως ότου καταθέσει την καταγγελία του. Με άγγιξε τόσο πολύ που μου εμπιστεύτηκε αυτά τα γράμματα. Ακούμε κάποια από αυτά στην αρχή της ταινίας. Αρχικά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτό το απίστευτο υλικό για να γράψω ένα έργο, μετά έκανα τη σκέψη να κάνω ντοκιμαντέρ. Συναντιόμουνα συχνά με τον Αλεξάντρ και κάναμε μια κάπως διερευνητική δημοσιογραφία, συναντήσεις με άλλα θύματα όπως ο Φρανσουά και ο Πιερ- Εμμανουέλ και τους κοντινούς τους ανθρώπους, τις συζύγους τους, συγγενείς, τη μητέρα του Πιερ Εμμανουέλ, τους δικηγόρους.

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να αλλάξετε από ντοκιμαντέρ σε μυθοπλασία;

Όταν άρχισα να συζητώ το πρότζεκτ μου με τα θύματα, ένιωσα ότι ήταν απογοητευμένοι με την ιδέα του ντοκιμαντέρ. Είχαν ήδη δώσει πολλές συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είχαν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, αλλά αυτό που τους κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι   ένας σκηνοθέτης μυθοπλασίας τους είχε πλησιάσει. Φαντάστηκαν μια ταινία στο πνεύμα του SPOTLIGHT όπου θα γίνονταν φανταστικοί χαρακτήρες που θα τους έπαιζαν διάσημοι ηθοποιοί. Έτσι σκέφτηκα: αυτό είναι που θέλουν από μένα, και αυτό είναι που ξέρω να κάνω. Προσέγγισα τη μυθοπλασία με κάποια ανησυχία, γιατί μου άρεσαν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι  και φοβόμουν  ότι δεν θα ήμουν σε θέση να τους φέρω στην οθόνη με τρόπο που θα τους δικαίωνε.

Συναντηθήκατε με τον Καρδινάλιο Barbarin, την Regine Maire και τον Bernard Preynat?

Μόλις εγκατέλειψα την ιδέα του ντοκιμαντέρ, δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος  να τους συναντήσω. Δεν υπάρχουν αποκαλύψεις. Τα γεγονότα της έρευνας και οι λεπτομέρειες που δείχνω στην ταινία έχουν ήδη εκτεθεί στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Δεν πήρα καμιά ελευθερία με τα γεγονότα. Η προτεραιότητά μου ήταν να πω την προσωπική ιστορία των ανδρών, που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά, και την άποψή τους ως θύματα. Πήρα κάποιες ελευθερίες με τις ιστορίες των κοντινών τους ανθρώπων, διατηρώντας παράλληλα την αλήθεια της μαρτυρίας  τους. Γι αυτό αλλάξα το επίθετό τους, κάνοντάς τους φανταστικούς ήρωες, κάτι που δεν έκανα με τον Καρδινάλιο Barbarin ή τον πατέρα Preynat.

Η ταινία ανοίγει με τον  Καρδινάλιο να περπατάει με την πλάτη  ατενίζοντας την πόλη της Λυών από την κορυφή της Βασιλικής της Παναγίας de Fourvière.

Ήταν σημαντικό να  τοποθετηθεί  η ταινία στη Λυών. Η Λυών ήταν ο πρώτος τόπος του χριστιανισμού στη Γαλατία και διατηρεί μια πολύ συντηρητική εκκλησιαστική παράδοση. Γεωγραφικά, η Βασιλική σε ένα λόφο με θέα τη Λυών παρέχει μια οπτική μεταφορά για την εξουσία που έχει η Εκκλησία στην πόλη. Η ιδέα δεν ήταν να καταδικάσουμε την Εκκλησία, αλλά μάλλον να εξερευνήσουμε τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Σε ένα σημείο ένας χαρακτήρας εξηγεί τη δέσμευσή του προς την Εκκλησία λέγοντας: «Το κάνω αυτό για την Εκκλησία, όχι εναντίον της».

Ανοίγοντας την ταινία με τον Αλεξάντρ, έναν ένθερμο καθολικό, δεν εστιάζετε άμεσα  στην αγανάκτηση εναντίον της Εκκλησίας.

Ο Αλεξάντρ σέβεται την Εκκλησία και πιστεύει ότι ο Barbarin είναι ένας ειλικρινής, θαρραλέος άνθρωπος που πάντα καταδίκαζε την παιδοφιλία και ο οποίος θα αναλάβει δράση. Πιστεύει στην καλή θέληση και του Barbarin και της Εκκλησίας. Και γιατί όχι;  Σε ένα σημείο η ταινία δείχνει τον Καρδινάλιο Barbarin να προσεύχεται. Ίσως να ζητάει βοήθεια από τον Θεό. Αλλά είναι δύσκολο γι’ αυτό το παλιό θεσμικό όργανο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Παραλύει από τις παλιές συνήθειες, τον συντηρητισμό, την μυστικοπάθεια και τον προστατευτισμό που εμποδίζει οποιονδήποτε να αναλάβει ουσιαστική δράση. Και το πρόβλημα με τον Preynat - αφήνοντας στην άκρη τη συμπεριφορά του με τα παιδιά - είναι ότι πάντα θεωρείται καλός ιερέας. Άρεσε πολύ και στους ενορίτες του και στην ιεραρχία του.

Την μουσική συνέθεσαν οι  Evgueni και Sacha Galperine.

Μου άρεσε πραγματικά η δουλειά τους στο LOVELESS του Andrey Zvyagintsev, ειδικά ο τρόπος που χρησιμοποίησαν την επανάληψη και δημιούργησαν ένταση, έτσι τους ζήτησα να συνθέσουν ένα σύγχρονο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας παραδοσιακά στοιχεία από εκκλησιαστική μουσική όπως όργανα και χορωδίες.

Πιστεύετε ότι αυτή η ταινία θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα;

Έδειξα την ταινία σε έναν ιερέα που μου είπε: «Αυτή η ταινία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Εκκλησία. Αν την αγκαλιάσει, ίσως τελικά να αναλάβει την ευθύνη για την παιδεραστία και να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα μια για πάντα». Ας το ελπίσουμε!

(πηγή κατάλογος Berlinale 2019, σημειώσεις για την παραγωγή. Π.)