(Οι χήρες)
του Steve McQueen
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_widows.jpg

Steve McQueen, σκηνοθέτης
Θυμάμαι ότι έβλεπα την τηλεοπτική σειρά [σ.τ.ε. βρετανική τηλεοπτική σειρά της Lynda La Plante/ Λίντα Λα Πλάντε] στα 13 μου. Αυτές οι γυναίκες είχαν καταφέρει κάτι που κανείς δεν τις είχε ικανές να καταφέρουν και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί τότε περνούσα μια περίοδο που ένιωθα ότι με κρίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πολλά χρόνια αργότερα όταν ήρθα στο Χόλιγουντ, δεν μπορούσα να πιστέψω πώς τόσες ταλαντούχες γυναίκες ηθοποιοί δεν είχαν δουλειά. Τότε αποφάσισα ότι αφού κάνω μια ταινία για την σκλαβιά, θα έκανα μια ταινία για τις γυναίκες.
(...) [Οι ηθοποιοί] Είναι πολύ απλό. Είναι όλοι τους εξαιρετικοί ηθοποιοί και πρέπει να τους προσφέρεις ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να νιώσουν ελεύθεροι να πειραματιστούν. Ελπίζω ότι το καταφέρνω αυτό με τους ηθοποιούς μου. Ο στόχος μου είναι να μπορούν να “σκοντάψουν”, να αποτύχουν και να ξαναπροσπαθήσουν να βρουν μια καινούρια αλήθεια.
(...) Το Σικάγο έχει πολλά επίπεδα που με ενδιαφέρουν. Πολιτικό, φυλετικό, θρησκευτικό και εγκληματικό και όλα αυτά συνδέονται με κάποια σχέση μεταξύ τους.

Viola Davis, ηθοποιός
Αρχικά υπάρχει μια μεγάλη ερωτική σκηνή και έπειτα έχει αρκετή δράση. Οπότε όταν ο Στιβ ΜακΚουίν ήρθε και μου είπε “Βλέπω εσένα σε αυτόν τον ρόλο” ήταν σχεδόν συναρπαστικό για εμένα. Με γοήτευσε ο χαρακτήρας της Βερόνικα. Είναι μυστηριώδης και ταυτόχρονα οικεία. Μου αρέσει επίσης ότι υπάρχει και μια ιστορία αγάπης. Παίζω πολλούς ρόλους δικηγόρων, ντετέκτιβ και στελεχών της CIA και απολαμβάνω αυτή την αλλαγή. Επίσης, σε ποια στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου έχετε δει κάποια σαν εμένα και κάποιον σαν τον Λίαμ Νίσον μαζί στο κρεβάτι να φιλιούνται, να είναι ερωτευμένοι και παντρεμένοι;
(...) Το Σικάγο είναι ένας ακόμα χαρακτήρας της ιστορίας. Από τη μία υπάρχει μια καλλιτεχνική πλευρά, προσεγμένο και περιποιημένο γκαζόν, υπέροχα εστιατόρια, μια πολύ ζωντανή πόλη, από την άλλη υπάρχουν οι κακόφημες γειτονιές με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Υπάρχει έντονος διαχωρισμός.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)