(The Moromete Family 2)
του Stere Gulea
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_morometii-2.jpg

Βασισμένο στο δεύτερο μέρος του κλασικού για τη ρουμάνικη λογοτεχνία μυθιστορήματος του Martin Preda, η ταινία ακολουθώντας τους δρόμους του κλασικισμού παρακολουθεί τη διαδρομή μιας οικογένειας που ζει σε αγροτική κοινότητα σε στιγμές κρίσιμες.
Το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος διαδραματιζόταν την ταραγμένη και καυτή δεκαετία του 30, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης. Γυρίστηκε ταινία το 1988 από τον Stere Gulea και εστίαζε στον αρχηγό της ομώνυμης οικογένειας, οποίος λειτουργούσε ως μια απεικόνιση του τυπικού Ρουμάνου αγρότη. Στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος, το οποίο επίσης μεταφέρει στην οθόνη ο Stere Gulea, η δράση αναπτύσσεται τα χρόνια αμέσως μετά το τέλος του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν την οριστική εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Και εδώ ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Ilie, o αρχηγός της οικογένειας (τώρα το ρόλο υποδύεται ο Horaţiu Mălăele), ωστόσο η σκηνοθετική προσοχή μοιράζεται: η αφήγηση παρακολουθεί επιπλέον το γιό της οικογένειας Niculae στις αναζητήσεις του.
Ασπρόμαυρη κινηματογράφηση, με την εξαιρετική φωτογραφία του Vivi Drăgan Vasile. Η φύση, ο περιβάλλων χώρος της δράσης, που πολλές φορές καθίσταται το κεντρικό στοιχείο της εικόνας. Οι αντανακλάσεις, άμεσες και έμμεσες, των πολιτικών αναταράξεων στις σχέσεις της αγροτικής μικρο-κοινωνίας, η αγροτική μεταρρύθμιση, η κολεκτιβοποίηση, οι απόπειρες για εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το πορτραίτο των κεντρικών προσώπων σχεδιάζονται με αδρότητα και καλλιέπεια. Ό,τι παρακολουθούμε ένα είδος ακαδημαϊκού σινεμά, καθόλου τετριμμένου, όπου το ύφος της γραφής είναι καλλιγραφικό, χωρίς όμως να αποκρύπτονται τα κοινωνικά συμφραζόμενα. Αντίθετα είναι αυτά που έρχονται στο κέντρο και επιβάλλονται ορίζοντας τις ζωές των προσώπων.

Δημήτρης Μπάμπας