του Jean Luc Godard
viennal2.jpg

Ένα σχόλιο για την σημερινή κατάσταση του κόσμου, η Ιστορία και οι αντανακλάσεις στο σήμερα, το χρήμα, το χάος, η αστάθεια...
Αποτίοντας ένα φόρο τιμής σε μια ταινία που εκτιμά ιδιαίτερα, στη Mediterranee του Jean-Daniel Pollet, ο Godard κάνει ένα σχόλιο τόσο για το σύγχρονο κόσμο όσο και για την ίδια τη Μεσόγειο και τον πολιτισμό της.
Η ταινία συγκροτείται από τρία μέρη. Το πρώτο διαδραματίζεται στο εσωτερικό ενός κρουαζιερόπλοιου που διαπλέει τη Μεσόγειο. Το δεύτερο σ’ ένα γκαράζ-βενζινάδικο στη Cote d’ Azur. Και το τρίτο είναι μια γκονταρική παρουσίαση στο ύφος των Histoire(s) du Cinema των πολιτισμών της Μεσογείου: Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Οδησσός, Ελλάς, Νάπολη, Βαρκελόνη.
Ο Godard χρησιμοποιεί μια πληθώρα μέσων: ψηφιακό βίντεο, φιλμ, αναλογικό βίντεο, ταινίες αρχείου, φωτογραφίες, παράλληλα με τα αποσπάσματα από βιβλία, αμετάφραστα λογοπαίγνια και την ιδιαίτερη χρήση του ήχου και της μουσικής.
Το ερώτημα που κινητοποιεί την αφήγηση: «Quo Vadis Europa?». Το αίτημα που αναδύεται μέσα από το χάος του κόσμου: «Μια κοινωνία, όχι ένα κράτος».

Δημήτρης Μπάμπας