(Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι)
της Carla Simón
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_estiu-1993.jpg

Η εξάχρονη Φρίντα κοιτάζει σιωπηλά τα τελευταία αντικείμενα που μπαίνουν σε κουτιά στο διαμέρισμα της μητέρας της που έχει πεθάνει. Αποχαιρετώντας την, οι φίλοι της ακολουθούν το αυτοκίνητο κουνώντας τα χέρια τους. Αν και η οικογένεια του αγαπημένου θείου της την υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η Φρίντα χρειάζεται πολύ καιρό να συνηθίσει το νέο της σπίτι στην εξοχή, μακριά από τη Βαρκελώνη. Οι στιγμές παιδικού ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς, εναλλάσσονται με μοναχικές σκέψεις. Το βράδυ, η Φρίντα προσεύχεται για τη μητέρα της, που της λείπει τόσο πολύ, ενώ την ημέρα προσπαθεί να βρει τη θέση της σε αυτή τη νέα ζωή.
Η Κάρλα Σιμόν/ Carla Simón αφηγείται σε τόνους αυτοβιογραφικούς την προσωπική της ιστορία με αφοπλιστική ειλικρίνεια αφιερώνοντας την ταινία στη μητέρα της. Ο συνδυασμός των καλοκαιρινών χρωμάτων και του γνώριμου μεσογειακού τοπίου με τους σοβαρούς τόνους αυτού του δράματος ενηλικίωσης και της ανάγκης δημιουργίας μιας νέα οικογένειας.
Η κριτική του Jay Weissberg στο περιοδικό Variety μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μια ντελικάτη ταινία που εστιάζει με συγκίνηση σε ένα κορίτσι που νιώθει μόνο και μπερδεμένο καθώς μόλις έχει χάσει τους γονείς του, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μελοδράματος. Κρατώντας εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ της αφήγησης και της ατμόσφαιρας, η σεναριογράφος – σκηνοθέτης σκιαγραφεί ένα αυτοβιογραφικό ζωντανό και φωτεινό καλοκαίρι όταν ένα μικρό κορίτσι πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια της μητέρας του και την προσαρμογή σε μια νέα οικογένεια. […] Η ειλικρινής γενναιοδωρία του πνεύματος των ηθοποιών σίγουρα επέτρεψε στη μικρή πρωταγωνίστρια ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να έρθει σε επαφή με μια πληθώρα συναισθημάτων κάτι που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί».
Ο Jonathan Holland στο Hollywood Reporter γράφει για την ταινία: «Ένα καλοκαίρι δύσκολων εμπειριών μετασχηματίζεται σε ένα κομψά σκηνοθετημένο και συγκινητικό κινηματογραφικό ημερολόγιο από την Κάρλα Σιμόν στο ντεμπούτο της Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι. Ότι η ταινία αντλεί στοιχεία από ένα προσωπικό βίωμα μπορούμε να το αισθανθούμε σε κάθε πλάνο αυτή της ιστορίας για ένα εξάχρονο κορίτσι που πάει να ζήσει με το θείο και τη θεία της μετά το θάνατο των γονιών της. Αυτές οι προσωπικές αναμνήσεις εμποτίζουν στα γεγονότα μια αμεσότητα και λεπτομέρεια που βιώνεται σε όλες τις ερμηνείες, ειδικά των παιδιών. Οι παιδικές αναμνήσεις κινδυνεύουν πάντα από τον υπερβολικό συναισθηματισμό, όμως η ταινία Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι τον αποφεύγει με επιτυχία, καθιερώνοντας την Σιμόν ως μια σκηνοθέτιδα με πολύ μέλλον. Η Λάια Αρτίγκας που παίζει τη Φρίντα και η Πώλα Ρόμπλες είναι δύο μικρές αδερφές που θυμίζουν τα κορίτσια στο αριστούργημα του Βίκτορ Ερίθε Το Πνεύμα του Μελισσιού»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)