(Γκοντάρ, αγάπη μου)
του Michel Hazanavicius
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_le-redoutable.jpg

Πολύς κόσμος μου είπε: Με αυτή την ταινία επιτίθεστε στον Γκοντάρ. Δεν είναι κάτι τέτοιο, αλλά καταλαβαίνω τους λόγους που το λένε. Τον πλησίασα με μια χαριτωμένη, αστεία διάθεση. Από τη στιγμή που έχεις τέτοια προσέγγιση, μπορείς να είσαι τολμηρός. Δεν είμαι θαυμαστής του Γκοντάρ. Δεν τον λατρεύω. Δεν αισθάνομαι να έχω καμιά σχέση με το έργο του. Οι δικές μου ταινίες είναι εντελώς διαφορετικές. Αλλά είναι μια προσωπικότητα στην οποία επικεντρώθηκα για δύο χρόνια. Έγραψα γι’ αυτήν. Δουλέψαμε με τον Λουί Γκαρέλ, ο οποίος τον ενσάρκωσε. Έκανα το μοντάζ. Άρα καταλαβαίνετε ότι αισθάνομαι τρυφερότητα γι’ αυτό τον χαρακτήρα.
Μου αρέσει πολύ να κάνω κωμωδίες. Τις κάνω με πολλή φροντίδα. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ευγενές, αριστοκρατικό είδος. Δουλεύω πολύ πάνω στην κωμωδία. Και μετά είναι το θέμα. Είναι αλήθεια ότι ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Μάης του ’68, ο κόσμος που λογομαχεί για την πολιτική και την τέχνη, εάν τα έδινα όλα αυτά με σοβαρό τρόπο θα φαίνονταν πολύ πομπώδη. Ενώ με την κωμωδία μπορείς να πάρεις απόσταση, να δεις τα πράγματα με προοπτική, να κάνεις μια πιο δίκαιη αποτίμηση και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει πολύ περισσότερη πλάκα, όταν το βλέπεις.
(...) Όταν κάνεις μια ταινία, δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αν έχει επιτυχία, δεν εξαρτάται από σένα. Δεν θεωρώ ότι εκείνη η ταινία ήταν τόσο κακή, όπως έλεγαν κάποιοι κριτικοί, αλλά το γεγονός είναι ότι ήταν αποτυχία. Αυτό ήταν πολύ σκληρό. Έπρεπε να συνέλθω. Δεν με έριξε όμως. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή μου και για ορισμένους ανθρώπους είναι ένα φιλμ που αξίζει.
(...) Δεν είμαστε ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο που θα αποφασίσει ότι η αγορά θέλει μια τρίτη ταινία OSS, για να γράψουμε το σενάριο και να γυρίσουμε το φιλμ. Ο τρόπος που κάνω εγώ ταινίες, απαιτεί μια δόση μυστηρίου. Χρειάζεται να δημιουργήσει μια ισχυρότερη επιθυμία μέσα μου από άλλες ιδέες που υπάρχουν. Είναι ένας τρόπος να είμαι εντάξει με αυτό που κάνω. Φυσικά, εάν κάνω ένα τρίτο φιλμ OSS σήμερα, θα ήταν πιθανώς μεγάλη επιτυχία. Αλλά τι να πω; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες ιδέες που θέλω να τις κάνω ταινίες.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)