του Dome Karukoski
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_tom-of-finland.jpg

Η αληθινή ιστορία μιας από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο του ζωγράφου, Τούκο Λάξονεν/  Touko Valio Laaksonen (1920 –  1991),  ή όπως έγινε παγκοσμίως γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη από το ψευδώνυμό του Tom of Finland, αποτυπώνεται στην ομώνυμη ταινία του Ντόμε Καρουκόσκι, η οποία αποτελεί και την επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για τα Όσκαρ. Η ταινία έχει λάβει και το  βραβείο FIPRESCI.
Σε δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επισημαίνεται:   «Το «Tom of Finland» πέρα του ότι παρουσιάζει μια από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του LGBT κινήματος, είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει
Ο Ντόμε Καρουκόσκι είναι από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Φινλανδίας. Το 2013 επιλέχτηκε από το περιοδικό Variety ως ένας από τους «10 σκηνοθέτες που πρέπει να προσέξεις». Οι ταινίες του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές, κέρδισαν πολλά διεθνή βραβεία και γνώρισαν εμπορική επιτυχία, με διανομή σε όλο τον κόσμο.

Ρήσεις του Touko Valio Laaksonen
"    Ξέρω ότι οι «βρώμικες» ζωγραφιές μου δεν θα φιλοξενηθούν ποτέ στο Λούβρο, αλλά θα ήταν καλό εάν –θα ήθελα να πω «όταν», αλλά καλύτερα να πω «εάν»- ο κόσμος μας μάθει να αποδέχεται όλους τους διαφορετικούς τρόπους αγάπης, τότε ίσως θα μπορούσα να έχω μια θέση σε μια από τις μικρότερες αίθουσες του Λούβρου."
   Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να διασφαλίσω ότι οι άντρες που ζωγραφίζω να κάνουν σεξ είναι περήφανοι άντρες και κάνουν χαρούμενο σεξ!"
   Οι ζωγραφιές μου είναι για άντρες που μπορεί να έχουν βιώσει την καταπίεση και νιώθουν ότι έχουν αποτύχει στη ζωή τους. Θέλω να τους ενθαρρύνω. Θέλω να ενθαρρύνω αυτή τη μειονότητα, να τους πω να μην τα παρατήσουν, να είναι θετικοί για την ύπαρξή τους."
"    Αν δεν έχω στύση όσο ζωγραφίζω, τότε ξέρω ότι δεν είναι καλό."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)