(Ο χιονάνθρωπος)
του Tomas Alfredson
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_the-snowman.jpg

Jo Nesbø, συγγραφέας
Σε κάποιες χώρες, αυτό το μυθιστόρημα σήμανε για μένα την επιτυχία. Με το τρίτο μυθιστόρημά μου, τον «Κοκκινολαίμη» είχα αποκτήσει κοινό, αλλά «Ο Χιονάνθρωπος» ήταν το μυθιστόρημα – τομή για μένα… «Ο Χιονάνθρωπος» έχει ένα διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία… έχει το στοιχείο του τρόμου. Ο τίτλος και μόνο αναφέρεται σε μια πολύ οικεία εικόνα, ένα αθώο και πολύ οικείο πράγμα που μετατρέπεται σε κάτι ανοίκειο…. Επέλεξαν ένα σκηνοθέτη που είναι ειδήμων στις αφηγήσεις και ο οποίος δεν έρχεται να δώσει τη δική του εκδοχή για το βιβλίο, αλλά χρησιμοποιεί το βιβλίο για να εμπλουτίσει τη δική του ιστορία. Κι εγώ, ως αφηγητής ιστοριών, θα έκανα την ίδια επιλογή. Η κατανόηση και η αντίληψη του Τόμας και η δική μου πίστη στις ικανότητές του με έκαναν να πω «Πάρε αυτές τις σελίδες και χρησιμοποίησέ τες για την ιστορία που θέλεις να πεις.»
(...) Όταν άκουσα πως ο Μάικλ θα παίξει τον Χάρι, το βρήκα εξαιρετική επιλογή. Το Shame ήταν η αγαπημένη μου ταινία εκείνης της χρονιάς και ο Χάρι ήταν επίσης ο καλύτερος ηθοποιός της χρονιάς εκείνης, οπότε ενθουσιάστηκα. Ο ιδανικός Χάρι δεν υπάρχει, αλλά ένας ηθοποιός με τις ικανότητες του Μάικλ είναι ό,τι πιο κοντινό στο Χάρι, μπορώ να φανταστώ.

Michael Fassbender, ηθοποιός
Όταν έλαβα το σενάριο, δεν είχα ιδέα για το χαρακτήρα. Ήταν ένας ολοκαίνουργιος κόσμος για μένα. Μετά άρχισα να διαβάζω τα βιβλία και άρχισε να με καταλαμβάνει ο κόσμος του Χάρι και να συμπαθώ το χαρακτήρα… Το σενάριο ήταν ανεξάρτητο από το βιβλίο και δεν ήθελα να «μάθω» πράγματα που υπήρχαν στο βιβλίο, αλλά όχι στο σενάριο. Διάβασα, βέβαια, την αρχή του βιβλίου για να πάρω μια ιδέα για το πώς ξεκίνησε ο ήρωας και ποιο ήταν το όραμα του Τζο για τον ήρωα. Ήθελα να δω τα πρωτόλεια χαρακτηριστικά του. Ο Χάρι κουβαλάει την ενοχή του θανάτου ενός συναδέλφου του από δική του υπαιτιότητα… Λόγω μέθης του προκάλεσε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ο συνάδερφός του σκοτώθηκε. Η υπηρεσία το κάλυψε λέγοντας πως, οδηγός ήταν ο εκλιπών κι όχι ο Χάρι. Αυτό δικαιολογεί το σκοτάδι που τον περιβάλλει και την τάση αυτοκαταστροφής.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)