(Η μυστική γραφή)
του Jim Sheridan
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_the-secret-scripture.jpg

Μία ιστορία αγάπης και εξιλέωσης, με φόντο την ίδρυση του Ιρλανδικού κράτους, στο οποίο η γυναικεία σεξουαλικότητα και ανεξαρτησία έρχονται αντιμέτωπα τόσο με την Εκκλησία, όσο και την εθνική πολιτική της εποχής.
Η Λαίδη Ρόουζ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Ωστόσο, στο βάθος των ματιών της υπάρχει ένα φως, που δεν λέει να σβήσει. Η περίπτωσή της τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν, που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει την ελευθερία της. Μέσα από τη μυστική γραφή της Ρόουζ αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα, αδικία, ενώ αποκαλύπτεται η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέας γυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον έρωτας να κυριαρχήσει στη ζωή της.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Μπάρυ, The Secret Scripture (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).
Με τους Vanessa Redgrave, Rooney Mara,  Eric Bana, Theo James, Aidan Turner, Jack Reynor.
Σχετικά με την ιστορία της ταινίας η Vanessa Redgrave/ Βανέσα Ρεντγκρέιβ που υποδύεται την ηλικιωμένη Ρόουζ, δηλώνει: «Οι κυβερνήσεις και η Εκκλησία έχουν την κύρια ευθύνη. Αλλά ποιος μίλησε και διαμαρτυρήθηκε κατά των εγκλημάτων αυτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30, του '40 και του '50; Η αλήθεια πρέπει κάποια στιγμή να λέγεται. Και αυτή η ταινία τολμά να την πει.»
Ο Jim Sheridan, σκηνοθέτης δηλώνει: «Μερικές φορές μένω πιστός στο σενάριο. Υπάρχουν όμως και σκηνές που θέλω να είναι ζωντανές, οπότε μπορεί να κάνω κάποιες αλλαγές ή προτάσεις. Θέλω οι ηθοποιοί να μην αισθάνονται το σκηνοθετικό μου βάρος, θέλω να τους προστατεύω από αυτό. Τους παρακινώ να εμπιστευθούν τον εαυτό τους. Αν γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να γίνει μετά, τότε είναι σαν να είναι υποκριτικά νεκροί.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)