του Bruno Dumont
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_camille-claudel-1915-bruno-dumont.jpg

Χειμώνας του 1915, στο ψυχιατρικό ίδρυμα του Μοντεβέργκ, στη Νότια Γαλλία. Η Καμίλ Κλοντέλ -μούσα, σύντροφος του Ροντέν και εξαιρετική γλύπτρια η ίδια-  βρίσκεται έγκλειστη κατά παραγγελία των γονιών της, με μοναδική παρηγοριά κι ελπίδα, τις αραιές αλλά τακτικές επισκέψεις του αδελφού της, διακεκριμένου λογοτέχνη Πολ Κλοντέλ. Η Καμίλ θα ζήσει στο άσυλο τα τελευταία 29 χρόνια της ζωής της, μέχρι τον θάνατό της το 1943. Δεν θα ξαναδημιουργήσει κανένα έργο. Το μοναδικά δημιουργικό μυαλό της θα σβήσει σιγά-σιγά μέσα στη μοναξιά και την απομόνωση ενός ασύλου φρενοβλαβών.

Η χρονιά που παρακολουθούμε στην ταινία, το 1915, αντιστοιχεί στον τρίτο χρόνο εγκλεισμού της Καμίλ Κλοντέλ. Ο Μπρουνό Ντιμόν σκηνοθετεί ένα σκληρό υπαρξιακό δράμα, με σεναριακή πρώτη ύλη τις αυθεντικές επιστολές που αντάλλαξαν τα αδέλφια Κλοντέλ, και τα ιατρικά αρχεία από την παρακολούθησή της. Τοποθετεί την τραγική ηρωίδα του μέσα σε μια αληθινή ψυχιατρική κλινική με πραγματικούς ασθενείς και την παρακολουθεί να κατεβαίνει στην Κόλαση. Η ταινία κινηματογραφεί την Κλοντέλ σ’ ένα είδος «ουδέτερης ζώνης» της ύπαρξης, καταγράφοντας την καθημερινή αναμέτρηση, μιας συναισθηματικά και ψυχικά τσακισμένης γυναίκας, με το θλιβερό περιβάλλον του ιδρύματος, τους προσωπικούς της δαίμονες, τον αποκλεισμό της από τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από εκεί. Ο Ντιμόν με μια στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία και εικόνες λιτές, γυμνές, αυστηρές, με ελλειπτική δραματουργία αλλά και ωμό ρεαλισμό, δημιουργεί μια εφιαλτική ατμόσφαιρα αποξένωσης και κλειστοφοβίας μέσα στην οποία η απελπισμένη ηρωίδα του αγωνίζεται -μάταια- ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό. Σ’ έναν εξαιρετικά δύσκολο -ηθικά, ψυχικά και σωματικά- ρόλο, η Ζιλιέτ Μπινός κουβαλά όλο το βάρος και την οδύνη του κόσμου και καθώς γλιστρά στην άβυσσο της τρέλας, είναι συγκλονιστική, σε μια σπάνιου βάθους ερμηνεία.

Καμίλ Κλοντέλ 1915  / Camille Claudel 1915
Σκηνοθεσία: Μπρούνο Ντιμόν / Bruno Dumont. Σενάριο: Paul Claudel - Camille Claudel (βασισμένο στην αλληλογραφία), Bruno Dumont. Με τους: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy. Έγχρωμη, 95΄
(Γαλλία, 2013)

(δ.τ.)