(Η αποφοίτηση)
της Claire Simon
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_le-concours.jpg

Μια εκ των έσω λεπτομερή καταγραφή της εξεταστικής διαδικασίας, το ντοκιμαντέρ της γαλλίδας δημιουργού (Gare du Nord) είναι παράλληλα και μια απεικόνιση των αγωνιών και των εντάσεων αυτής της διαδικασίας. 
Οι εξετάσεις του τίτλου είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις για την La Fémis, της πιο σημαντικής σχολής κινηματογράφου του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος σχολή. Οι επιτυχόντες ελάχιστοι, μόλις 40. Σύμφωνα με το μοντέλο του κριτικού των Cahiers du cinéma και θεωρητικού Alain Bergala, άλλοι επιλέγουν τους σπουδαστές και άλλοι τους διδάσκουν. Και γι' αυτό οι εξεταστές είναι πρόσωπα του χώρου: σκηνοθέτες, τεχνικοί, κριτικοί, προγραμματιστές.
 Η κάμερα σε θέση σταθερή, παρατηρεί εκ του μακρόθεν και καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία. Ένα γεμάτο αμφιθέατρο, η προβολή ενός αποσπάσματος από ταινία - Penance του Kiyoshi Kurosawa-, συγγραφή ενός δοκιμίου. Η ομαδική συζήτηση για βαθμολόγηση. Οι διαφωνίες. Οι βαθμολογίες. Τα αποτελέσματα 1ης προκριματικής φάσης. Και στη συνέχεια η δεύτερη και τρίτη φάση με το τεχνικό μέρος και τις συνεντεύξεις των υποψηφίων. Τώρα υπάρχει η εξειδίκευση: Εξετάσεις για σκηνοθέτες, σεναριογράφους, σκηνογράφους..., ακόμα και για προγραμματιστές αιθουσών. 
Μια αντιπαράθεση κυριαρχεί στις εικόνες του ντοκιμαντέρ: από τη μια πλευρά τα νεανικά και γεμάτα ελπίδες πρόσωπα των υποψηφίων και από την άλλη οι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και η σκηνοθέτις Laetitia Masson. Οι συνεντεύξεις – ανακρίσεις, οι εξουθενωτικές συζητήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των εξεταστών, οι εντάσεις, η εκτόνωση της έντασης, οι αστεϊσμοί. Αυτές οι διαφωνίες μεταξύ των εξεταστών γίνονται συχνά το θέμα και τα πρόσωπα τους κυριαρχούν των αληθινών πρωταγωνιστών της ταινίας, των υποψηφίων. Και μετά η παύση: Η κάμερα βγαίνει από την αίθουσα και αποχωρεί πριν την τελική ψηφοφορία -συζήτηση των εξεταστών.
Ωστόσο είναι στο τέλος το βλέμμα όσων κοιτάζουν τα αποτελέσματα που εντυπώνεται στη μνήμη του θεατή και υπερκαλύπτει τα προηγούμενα: η αποτυχία και η επιτυχία. Η ομαδική φωτογραφία των επιτυχόντων και των εξεταστών και οι ατομικές φωτογραφίες τους συνιστούν την κατάληξη της διαδικασίας.

Δημήτρης Μπάμπας