(Η αποφοίτηση)
του Cristian Mungiu
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_bacalaureat-2.jpg

Ο Romeo Aldea (το ρόλο υποδύεται ο Adrian Titieni), ένας 49χρονος γιατρός που ζει σε μια μικρή ορεινή πόλη στην Τρανσυλβανία, έχει μεγαλώσει την κόρη του Eliza (το ρόλο υποδύεται η Maria-Victoria Dragus) με την προοπτική ότι όταν αυτή θα γίνει 18 χρόνων, θα φύγει για να σπουδάσει στο εξωτερικό.
Το σχέδιό του σχεδόν έχει στεφθεί με επιτυχία - η Eliza έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλά πρέπει να περάσει τις τελικές εξετάσεις της - μια τυπική διαδικασία για αυτήν αφού είναι εξαιρετική μαθήτρια.
Μια ημέρα πριν από την γραπτή εξέταση της, Eliza δέχεται επίθεση, ένα γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το μέλλον της. Τώρα ο Romeo πρέπει να πάρει μια απόφαση. Υπάρχουν τρόποι για την επίλυση της κατάστασης, αλλά κανένας από αυτούς δεν βασίζεται στις αρχές που, ως πατέρας, έχει διδάξει την κόρη του.
graduation.jpg
Ο Cristian Mungiu, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Και από τη στιγμή που ο ήρωας έκανε τον πρώτο συμβιβασμό, ο δεύτερος και ο τρίτος είναι πολύ πιο εύκολοι. Σιγά-σιγά συμβιβάζεσαι με την ιδέα ότι ο συμβιβασμός είναι μέρος της ζωής και ότι, τελικά υπάρχουν διάφορα είδη ψεμάτων, διάφορα είδη συμβιβασμών και πολλές διαφορετικές καταστάσεις. "
Μια σπουδή πάνω στην πατρική ανασφάλεια, τη σχετικότητα της αλήθειας και την αμφισημία του συμβιβασμού, ιδωμένη μέσα από τη σχέση πατέρα και κόρης.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Καννών 2016, σημειώσεις για την παραγωγή)