(Παράνομη)
του Olivier Masset-Depasse
illegal.jpg

Στον σύμπαν των παριών των δυτικών κοινωνίων εστιάζει αυτή η βέλγικη ταινία: στους παράνομους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις κοινωνίες της ευμάρειας.  
Η Τάνια και ο Ιβάν, ο 14χρονος γιός της είναι παράνομοι μετανάστες από τη Ρωσία, οι οποίοι ζουν στο Βέλγιο με πλαστά χαρτιά και ψεύτικα στοιχεία τα τελευταία 8 χρόνια. Η Τάνια ζει μέσα στο φόβο, αποφεύγει την αστυνομία και τρέμει στην ιδέα πως θα γίνει έρευνα για την ταυτότητά της. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται. Μητέρα και γιος χωρίζονται βίαια και η Τάνια φυλακίζεται σε ένα κέντρο εγκλεισμού για παράνομους μετανάστες. Εκεί, θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις για να ξαναβρεί το γιο της, ενάντια σε ένα απάνθρωπο και απρόσωπο σύστημα που την απειλεί με άμεση απέλαση...
Ο Olivier Masset-Depasse, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Γύρισα την ταινία “Illegal” για να τη δει ο κόσμος και να μη μπορεί να πει “δεν ήξερα”  (...) Έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, που απείχαν από το σπίτι μου μόλις 15 χλμ και αισθάνθηκα υποχρεωμένος να μάθω περισσότερα. Ένιωσα άβολα που όλα αυτά συνέβαιναν τόσο κοντά μου και εγώ καθόμουν παθητικά να τα παρακολουθώ.  Έπρεπε να δράσω…»
Το σενάριο που έγραψε ο σκηνοθέτης υπήρξε καρπός μακρόχρονης έρευνας που έκανε για ένα περίπου χρόνο με επισκέψεις σε πραγματικά κέντρα υποδοχής μεταναστών του Βελγίου, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο της της καθημερινής εφημερίδας “Le Soire”, Hugues Dorzée και τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης του Βελγίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Pierre Arnaud Perrouty. Οι τρεις τους κατάφεραν να πάρουν συνεντεύξεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο δηλαδή από τους παράνομους μετανάστες όσο και από τους φύλακες τους και την αστυνομία, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές συνθήκες του προβλήματος όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.Ο Ντεπάς δεν ήθελε για κανένα λόγο να δείξει μόνο την αδύναμη πλευρά του παράνομου μετανάστη.
Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2010, στο τμήμα Quinzaine des Realisateurs και κέρδισε το βραβείο SACD. 
Η «Παράνομη» ήταν μία από τις τρείς φιναλίστ του κινηματογραφικού βραβείου LUX 2010 που απονέμει ετησίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΕΚ, Γέρζι Μπούζεκ δήλωσε για το “Illegal” ότι: «…πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της ταυτότητας μας και τις διαφορές μεταξύ της κοινής μας και της ατομικής μας ταυτότητας. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί στα πλαίσια μίας ολοένα και περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης θα χρειαστεί όλοι μας να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είναι κανείς Ευρωπαίος και τι σημαίνουν οι πολλές ταυτότητες μας, τοπική, εθνική και Ευρωπαϊκή. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική Ευρωπαϊκή κοινότητα, πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του πολιτισμού, της τέχνης, της μουσικής και φυσικά μέσω των ταινιών».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)